Laura Wasser: de scheidingskoningin van Hollywood die niet in het eeuwige huwelijk gelooft en nu ook Kim Kardashian bijstaat

Kim Kardashian en Kanye West gooien de handdoek in de ring en gaan scheiden. Zoals bij wel meer sterrenkoppels staat daarbij veel (geld) op het spel. Een steengoede advocaat is dan ook welgekomen. Enter Laura Wasser. Dé echtscheidingskoningin van Hollywood hielp eerder al beroemde klanten als Britney Spears en Angelina Jolie, en nu mag ze haar tanden in de zaak van Kim Kardashian. Dat ze een harde tante is, bewijst haar bijnaam: “de bulldog”.

Lotte Debrouwere

De paparazzi en roddeljournalisten in Amerika struikelen over elkaar heen nu bekend is dat Kim (40) en Kanye (43) gaan scheiden. Wat met de verdeling van het fortuin? Hij verkocht miljoenen albums en verdiende tonnen geld als modeontwerper. Zij werd dan weer stinkend rijk sinds in 2007 de realityserie Keeping up with the Kardashians werd gelanceerd. Volgend jaar wordt al het 21ste seizoen uitgezonden. En wat met de kinderen? Ze hebben er vier: North (7), Saint (5), Chicago (3) en Psalm (1). Kim Kardashian zou alvast het hoederecht hebben aangevraagd.

Naar verluidt willen de twee er allebei geen vechtscheiding van maken. En daarom heeft Kardashian alvast Laura Wasser in de arm genomen, beter bekend als “de scheidingskoningin van Hollywood”. Zij hielp Kardashian eerder ook al bij de scheiding van haar tweede man, basketballer Kris Humphries. De 52-jarige topadvocate is namelijk een autoriteit in echtscheidingen en stond al de crème de la crème van Hollywood bij. Denk aan Angelina Jolie en Britney Spears. Een welgekomen bonus: Wasser staat er om bekend dat ze eerst probeert om achter de schermen een zo discreet mogelijke echtscheiding uit de brand te slepen, zonder dat er iets uitlekt. Ze zal pas publieke informatie geven als het echt niet anders kan. Haar kantoor heeft niet voor niets ondergrondse garages, zodat publieke figuren volledig incognito kunnen langskomen.

 ©  ISOPIX

Ook al is Wasser een harde tante en wordt ze “de bulldog” genoemd, toch veracht ze de ranzige details die vaak naar buiten komen tijdens dergelijke echtscheidingen. “Mensen houden van huwelijksverhaaltjes, maar houden het meest van echtscheidingen. Puur leedvermaak.” Ze hekelt bovendien rechtbankbediendes, die vaak gegevens lekken. “Soms stuur ik een koerier naar de rechtbank om een zegel op een document te laten plakken en het dan terug te brengen. Voor ik het weet, staat de inhoud van dat document op een site”, foetert ze. “Ik dien met opzet een verzoek tot echtscheiding in op kerstavond of vlak voor het weekend, om zo weinig mogelijk de aandacht te trekken.” Toch heeft ze geen medelijden met haar bekende klanten. “Ze hebben hiervoor gekozen. Als ze beroemd willen zijn, dan hoort al die aandacht eenmaal bij het vak.”

Eisen van cliënten

Wasser mag dan wel gepokt en gemazeld zijn in het vak, toch fronst ze nog de wenkbrauwen als ze eisen van haar cliënten hoort. “Een basketbalspeler vroeg me of zijn vrouw en drie kinderen zijn familienaam niet meer zouden dragen na de echtscheiding. Ik maak dan duidelijk dat ze wel degelijk de naam zullen behouden. Dat hij dat niet terug zal krijgen.”

Wasser stelt ook veel voorhuwelijkse contracten op, zodat er geen problemen zijn na de echtscheiding. En ook dat is met sterren niet altijd eenvoudig. “Een bekende ster zei me dat er in het voorhuwelijkscontract moest staan hoe snel zijn vrouw weer moest afvallen na het krijgen van een baby.” Maar ze kan de showbizzheren en dames wel aan. “Veel succesvolle mensen zijn niet gewoon dat er iemand hen iets verbiedt. Ik moet dat soms doen. Ik kan niet zeggen: Niet mee inzitten, jouw kinderen zullen altijd bij jou zijn na de scheiding. Ik moet hen de waarheid te vertellen. Dat maakt hen kwetsbaar. Maar uiteindelijk appreciëren ze dat.”

Zelf ook één scheiding

Of ze vrienden blijft met de sterren na hun scheiding? “Nee, ik herinner hen aan een van de meest miserabele periodes uit hun leven. Ik vertegenwoordig hen voor zes tot twaalf maanden en daarna is het byebye.”

De Netflixfilm The marriage story is op Wasser gebaseerd. Daarin zie je hoe een advocate een scheiding tussen een acteur en regisseur in goede banen probeert te leiden. Wasser is zelf samen met een 51-jarige scenarist. En ze heeft één scheiding op haar conto: op haar 25ste. “Veel te jong getrouwd.” Toen had ze nog geen kinderen. Later kreeg ze bij twee verschillende mannen twee zonen: Luke (13) en Jack (8). Met beide mannen schiet ze goed op. En raar maar waar: zonder wettelijke overeenkomst. Of ze nog in het huwelijk gelooft? Wasser: “Ik geloof in: Ik hou van jou, ik wil kinderen met jou, ik wil samen leven met jou, maar ik kan niet beloven dat het zal duren tot de dood ons scheidt.”

De lange waslijst van ‘Bulldog’ Laura Wasser

Beroemdheden die de hulp van Laura Wasser in riepen om te kunnen scheiden

Angelina Jolie en Brad Pitt

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  © The Hollywood Archive/PictureL

Johnny Depp en Amber Heard

 ©  ISOPIX

 ©  Todd Williamson/Invision/AP