Luca Attanasio

Ambassadeur Italië in Congo gedood bij gewapende aanval op VN-konvooi 

In Goma, in het oosten van Congo, is de Italiaanse ambassadeur om het leven gekomen tijdens een gewapende aanval. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De ambassadeur bezocht in de regio een project van het Wereldvoedselagentschap van de Verenigde Naties (WFP). Ook twee anderen in het konvooi lieten bij de aanval het leven. 

De aanslag gebeurde in het oosten van het land, aan het Congolese Virungapark. De 43-jarige Italiaanse ambassadeur in Congo, Luca Attanasio, werd er neergeschoten tijdens een aanval op een konvooi van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP).  Ook de chauffeur en de lijfwacht van de ambassadeur kwamen om het leven, dat hebben de Congolese autoriteiten gemeld.

Zes mannen zouden het VN-konvooi aangevallen hebben en meegevoerd tot in het Virungapark. Dat heeft de gouverneur van de provincie Noord-Kivu verklaard, Carly Nzanzu. Eens in het park zijn parkwachters tussengekomen en hebben ze volgens de gouverneur vier mensen kunnen bevrijden. "Helaas schoten de aanvallers -voordat ze zijn weggevlucht- de ambassadeur en zijn lijfwacht neer. De Congolese chauffeur hebben ze aan het begin van de aanval gedood", aldus de gouverneur.

Volgens de Congolese autoriteiten kwam het konvooi in een hinderlaag terecht. Volgens het Virungapark zou het om een poging tot ontvoering gaan. Het is niet bekend wie de aanvallers waren.  Maar de Congolese regering heeft verzekerd alles in het werk te stellen om de aanvallers te vinden. 

(Lees verder onder de tweet)

"Geschokt door aanslag"

Op sociale media posten verschillende Italiaanse politici steunbetuigingen. Ook Europees president Charles Michel heeft zijn medeleven betuigd op Twitter. Michel schrijft geschokt te zijn door de aanval op het konvooi. Hij meldt dat "veiligheid en vrede" gegarandeerd moeten worden. 

(Lees verder onder de tweet)

Ook vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès reageert verontwaardigd op de aanslag.  De aanval is "in strijd met het internationaal recht". Ze uit haar medeleven en zegt dat deze "verachtelijke daad" aantoont dat er dringend behoefte is aan vrede in de regio.

(Lees verder onder de tweet)

Rebellengroepen al jarenlang actief

Het Virungapark is beschermd UNESCO-Werelderfgoed en herbergt onder meer met uitsterven bedreigde berggorilla's. Het natuurgebied is 7.800 vierkante kilometer groot en ligt in het oosten van het land, tegen de grens met Oeganda en Rwanda. Rebellengroepen en gewapende stropers zijn er al jarenlang actief om de controle over de kostbare grondstoffen te bemachtigen.

De Belgische prins Emmanuel de Merode beheert het Virungapark, hij werd in 2014 zelf slachtoffer van een aanval. In januari werden er nog zes parkwachters gedood. 

De Belgische prins Emmanuel de Merode beheert het Virungapark, hij werd in 2014 zelf slachtoffer van een aanval. Bekijk hier de reportage uit Het Journaal.

Videospeler inladen...
De Belgische prins Emmanuel de Merode

Meest gelezen