©  Karel Hemerijckx

Creatief tijdens lessen LO: “Darts spelen in plaats van de zoveelste wandeling”

Herk-de-Stad -

Sinds maandag krijgen de leerlingen van de Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad dartles tijdens de uurtjes lichamelijke opvoeding. “Corona dwingt ons om inventief te zijn. Liever darts dan de zoveelste wandeling”, aldus LO-leraar Jan Gilissen. Ook zijn leerlingen zijn enthousiast.

Jeroen Fissette

© KH

Verschillende jeugdorganisaties slaakten gisteren nog een noodkreet. Bij eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen moeten jongeren voorrang krijgen. Want het gebrek aan activiteiten en sociaal contact weegt door. In de Sint-Martinusschool van Herk-de-Stad proberen ze op een originele manier hun steentje bij te dragen aan het welbehagen van hun leerlingen. Want wat doe je tijdens de lessen lichamelijke opvoeding als ploeg- en contactsporten zoals voetbal en handbal wegvallen? Dan ga je op zoek naar originele alternatieven.

“Basketbal mogen we wel doen, maar de maatregelen die je dan moet nemen, zijn erg uitgebreid. Elke leerling een aparte bal, de ballen voortdurend ontsmetten en ga zo maar door. Daarom hebben we ons leerplan wat anders ingevuld. Alweer een wandeling of – erger nog – een uurtje studie zagen we niet zitten”, vertelt Gilissen. “Deze week staat er bijvoorbeeld darts op het programma. Mijn leerlingen vinden het geweldig. Ook mountainbiken, gocarten, boogschieten, ‘gekkefietsen’ en ropeskipping passeerden hier al de revue tijdens de coronacrisis. We hebben het grote geluk dat onze directie achter die ideeën staat. Dankzij hun steun kunnen we zaken verzinnen om heel de situatie toch nog wat leuk te maken. Want het is belangrijk dat de leerlingen zich goed blijven voelen.”

 ©  Karel Hemerijckx

Hype

De school riep de hulp in van de Limburgse Dartsliga. En zij gingen graag op die vraag in. Darts is momenteel een heuse hype en via de scholen kunnen ze nog meer jongens en meisjes warm maken voor de sport. “Al zal deze eerste graad nog wel wat geduld moeten oefenen voordat ze oud genoeg zijn om op café de sport in clubverband te spelen”, zegt Johnny Peeters, voorzitter van de Limburgse dartsliga. “Maar we zijn natuurlijk blij dat we onze sport in de kijker kunnen plaatsen. Misschien krijgen ze de smaak te pakken.”

De Limburgse dartsliga installeerde tien standen met dartsborden en stelde 21 sets dartspijltjes ter beschikking. Vier weken lang kunnen de pijltjes dus in het rond vliegen. “De eerste lessen zijn achter de rug. Met wat kleine tips voor de houding van de werphand en de voeten, konden de leerlingen eraan beginnen. Daarbij speelden ze wat alternatieve competities. De les was snel om”, lacht Peeters. “De leerlingen hielden zich schitterend aan de afstandsregels en achteraf werd alles ontsmet. De les werd ook amusant gehouden”, aldus Peeters.

Volgens Nancy Pernet, secretaris van de overkoepelende nationale dartsorganisatie BeDarts, gaat het hier om een Vlaamse primeur. “Ik zit nu toch al een 15-tal jaar in het nationale bestuur en een dergelijk initiatief kwam ik nog niet tegen. Dit is een unicum en dat is heel mooi voor onze sport”, aldus Pernet, die ook nog eens voorzitter is van MijnDarts Limburg.