Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Weer meer besmettingen en ziekenhuisopnames, aantal patiënten op intensieve zorg stijgt tot bijna 350

Weer meer besmettingen en ziekenhuisopnames, aantal patiënten op intensieve zorg stijgt tot bijna 350
Beeld Franky Verdickt

De coronacijfers in ons land laten opnieuw een gemengd beeld zien. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is in stijgende lijn, terwijl het aantal overlijdens verder afneemt. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu wel weer 348 patiënten, het hoogste cijfer in een maand. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 13 en 19 februari werden elke dag gemiddeld 2.099 coronabesmettingen vastgesteld, een stijging met 14 procent in vergelijking met de week ervoor. Het is nu de tweede dag op rij dat het aantal besmettingen toeneemt op weekbasis. 

In totaal raakten al 754.594 mensen besmet met Covid-19. Het reproductiegetal bevindt zich met 1,02 opnieuw boven de 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht toeneemt.

Op onderstaande tabel tonen we ook de laatst beschikbare dagcijfers van het aantal besmettingen. Elke rij daarin toont een dag uit het zevendaags gemiddelde, links uit de laatste week en rechts dezelfde dag uit de week daarvoor.

Te zien is dat het aantal besmettingen de laatste dagen waarop de cijfers volledig zijn, hoger ligt dan op diezelfde dag een week eerder.

Tests

Terwijl het aantal besmettingen blijft stijgen, daalt het aantal afgenomen tests verder. Er werden er 15 procent minder afgenomen, in totaal gemiddeld 37.548 per dag. 

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op alle afgenomen stalen, stijgt daardoor verder door naar 6,3 procent. Dat is het hoogste cijfer sinds begin januari. Op de curve is bovendien te zien dat de stijging sinds het einde van de tweede golf niet meer zo sterk was.

Ziekenhuizen

De afgelopen zeven dagen, tussen 16 en 22 februari, werden er dagelijks gemiddeld 123 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 1 procent in vergelijking met een week eerder en daarmee blijven we al weken op het plateau van ongeveer 120 opnames per dag hangen.

In totaal liggen er nu 1.708 Covid-patiënten in het ziekenhuis (+ 6 procent), 348 onder hen hebben intensieve zorgen nodig (+ 6 procent). Op 6 februari was het aantal ICU-patiënten tot 292 gezakt, maar sindsdien stijgt dat aantal weer geleidelijk.

Overlijdens

Het aantal overlijdens gaat wel nog steeds in dalende lijn. Tussen 13 en 19 februari stierven elke dag gemiddeld 35,1 personen aan Covid-19, een afname van 12 procent. Het totaal aantal Covid-overlijdens in ons land bedraagt nu 21.903.

Vaccinaties

Tot en met 21 februari, de dag met het meest recente beschikbare cijfer, hadden in totaal 407.296 mensen minstens hun eerste vaccinatie gekregen. Dat is 3,54 procent van de volledige bevolking. 265.691 onder hen kregen ook hun tweede dosis al, dat is 2,31 procent van de volledige bevolking die nu volledig is ingeënt.

In Vlaanderen zijn 250.383 inwoners (3,78 procent) minstens deels gevaccineerd, 174.796 daarvan zijn volledig ingeënt (2,64 procent). 

Gemiddeld komen er elke dag 12.015 nieuwe inentingen bij. Die tijdelijke dip in het gemiddelde (zwarte lijn op de grafiek) lijkt veroorzaakt doordat de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra nu zo goed als afgerond is, terwijl veel vaccinatiecentra pas eind vorige week of begin deze week zeer voorzichtig zijn opgestart.

Video wordt geladen...