Scholen mogen weer op daguitstap

 ©  DBA

Voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs zijn vanaf 15 maart weer buitenschoolse activiteiten van maximaal één dag toegelaten. Dat is gisteravond beslist. Vanaf diezelfde datum mogen bovendien ‘zeer kwetsbare groepen’ opnieuw voltijds naar school.

wle, poj, km
Bron: DS/Belga/Radio1

Voor brede versoepelingen is voorlopig nog geen ruimte, zegt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijskoepels en virologen. Onzekerheid over de Britse variant en de vrees voor een stijging van de coronacijfers staan bredere versoepelingen in de weg. De onderwijskoepels en de minister vinden dat ‘volledige normalisering van het volledige secundair onderwijs’ voorrang moet krijgen op andere versoepelingen.

De versoepelingen komen er met de instemming van virologen, zegt minister Weyts in De Ochtend. Tegelijk beseft hij dat de beslissing niet zonder gezondheidsrisico is. ‘Maar de maatregelen worden nergens zo strikt nageleefd als in de scholen. De leerkrachten doen schitterend werk. We moeten wel erkennen dat niets zonder risico is, maar er is nu ook een kostprijs in welzijn. Daar moeten we dringend wat signalen geven’.

Contactonderwijs

Vanaf 15 maart mag een aantal ‘zeer kwetsbare groepen’ weer voltijds contactonderwijs volgen. Het gaat om de kinderen en jongeren van het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs. Volgens Weyts gaat het om zo’n 22.000 jongeren. ‘Het zijn de meest kwetsbaren. Het lijkt me logisch dat als we keuzes moeten maken, dat we kiezen voor hen’, zegt Weyts in De Ochtend.

Motiverend

Vanaf dan zijn ook voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs weer activiteiten van maximaal een dag buiten de schoolmuren mogelijk. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verboden. De klasbubbel moet maximaal gerespecteerd blijven, er moet een risicoanalyse gebeurd zijn, er mag geen contact met andere mensen zijn en de klas moet eigen vervoer nemen.

Het hoofd van het gemeenschapsonderwijs Raymonda Verdyck verdedigt op Radio 1 deze beslissing. ‘Het gaat om pedagogische uitstappen, waar leerlingen ook veel bijleren.’ Ze benadrukt ook het motiverend karakter van de uitstappen.

Weyts sluit zich daar bij aan. ‘Het is niet omdat het leuk is dat je niet kan leren’, zegt hij. De minister wijst er ook op dat er geen tekort is aan lestijd, ‘wel aan leermotivatie’. ‘We moeten kinderen en jongeren stimuleren, daarvoor zijn zo’n uitstappen noodzakelijk. We gaan scholen ook stimuleren om uitstappen te organiseren.’ Weyts meent dat de beslissing ook in de culture sector verwelkomd zal worden.

Verdere versoepelingen

‘Alle onderwijspartners, hierin gesteund door de Gems, wensen zo snel als veilig mogelijk een terugkeer naar het voltijds contactonderwijs in het volledige secundair onderwijs’, klinkt het. ‘Volgens alle voormelde partijen moet de volledige normalisering van het volledige secundair onderwijs voorrang krijgen op de andere versoepelingen in andere maatschappelijke sectoren.’

Minister Weyts zegt dat het nu wachten is op gegevens over de impact van de mutaties op het verloop van de pandemie. Hij wil binnen twee weken opnieuw samenzitten met de experts om te kijken vanaf wanneer er meer contactonderwijs mogelijk is. Hij sluit niet uit dat dit nog voor de paasvakantie het geval zal zijn.