Radio 2

Ongenoegen over vergoedingen voor verpleegkundigen in vaccinatiecentra

Verschillende verpleegkundigen die in de vaccinatiecentra zullen worden ingezet om mee te vaccineren, klagen over de vergoeding die ze daarvoor krijgen. Dat schrijft De Morgen.  Sommige vaccinatiecentra willen namelijk dat de verpleegkundigen als vrijwilligers aan de slag gaan. Dan zouden ze een kleinere vergoeding krijgen. Te weinig, de afspraken rond de vergoedingen moeten nageleefd worden, klinkt het.

Met de overheid is afgesproken dat de verpleegkundigen die als professional in de vaccinatiecentra ingezet zullen worden om mensen in te enten een vergoeding van ruim 47 euro bruto per uur zouden krijgen. Elk centrum heeft van de overheid een budget gekregen om die personeelskosten te dragen, het kan dat budget ook zelf beheren.

Maar in de centra zullen ook vrijwilligers aan de slag gaan, en zij  krijgen een vergoeding van 35 euro per dag. Bij verschillende verpleegkundigen is te horen dat de organisatoren van sommige centra nu willen dat medewerkers zich sowieso registeren als vrijwilliger, zodat ze een kleiner deel van hun budget aan personeelskosten zouden moeten besteden. Omdat het budget niet zou volstaan, klinkt het.

De afspraken rond de vergoedingen moeten nageleefd worden

Lucien Speeckaert, het Nederlandstalig Platform voor Thuisverpleging

"En dat is niet correct", zegt Lucien Speeckaert van het Nederlandstalig Platform voor Thuisverpleging. "De afspraken rond de vergoedingen moeten nageleefd worden. Alle respect voor de vrijwiligers maar verpleegkundigen die zich gedurende zes maanden engageren om actief te zijn in een vaccinatiecentrum zullen dat niet doen voor 35 euro per dag."

"De centra zijn in deze opstartfase wellicht nog wat zoekende over hoe zij zich zullen organiseren en met welk personeel", reageert Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het is zoeken naar een evenwicht tussen de inzet van de professionals en die aan te vullen met vrijwilligers. Uit onze simulatie is alvast gebleken dat de budgetten voldoende moeten zijn om te werken met professionals en die als dusdanig te vergoeden."  

Meest gelezen