Steven Van Gucht: “Belasting op ziekenhuizen is nog altijd erg hoog”

De coronacijfers in ons land laten opnieuw een gemengd beeld zien. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is in stijgende lijn, terwijl het aantal overlijdens verder afneemt.

Sinds gisteren is er, na een periode van 13 dagen van dalende besmettingscijfers, een kleine stijging in het aantal besmettingen. Er werden in de afgelopen zeven dagen 2099 besmettingen per dag vastgesteld, op weekbasis is dat een stijging van 14 procent. Het virus verspreidt zich vooral in Vlaanderen. In Vlaams-Brabant vonden 33 procent van het totaal aantal nieuwe besmettingen plaats.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Bezetting ziekenhuisbedden

Moeten we ons zorgen maken? Daarvoor moeten we vooral naar de ziekenhuisopnames kijken. Ook die gaan opnieuw in licht stijgende lijn: dagelijks kwamen er in de afgelopen week 123 patiënten bij. Dat is 1 procent hoger dan de week ervoor. Viroloog Steven Van Gucht wijst ook op het onderscheid tussen ziekenhuisopnames vanuit de algemene bevolking en vanuit de woonzorgcentra. Daaruit blijkt dat vooral patiënten uit de algemene bevolking in het ziekenhuis belanden. De opnames vanuit de wzc’s zijn gedaald met 36 procent. De wzc’s bedragen bovendien maar 6 procent van het totaal aantal ziekenhuisopnames.

“Na vele weken van aanhoudende daling, is het aantal ingenomen covid-bedden terug licht aan het stijgen”, besluit Van Gucht. “Het lijkt erop dat we daarmee de bodem hebben bereikt op het vlak van de bezetting van covid-bedden in het ziekenhuis.” Het Crisiscentrum toont met een grafiek aan waarom dat problematisch is. Daarop is te zien hoe er minder niet-covid-gerelateerde gevallen op intensieve belanden tijdens de pieken van de epidemie. Na de piek van de eerste golf is er een toename zichtbaar van de niet-covid-gevallen op intensieve. Dat is het resultaat van een inhaalbeweging van de uitgestelde, niet-dringende zorg. “Als je vervolgens kijkt naar de periode na de tweede golf, dan zie je dat die inhaalbeweging maar traag op gang komt”, aldus Van Gucht. “Het illustreert dat de ziekenhuizen nog altijd een erg hoge belasting kennen.”

“Oproepingsbrief krijgt u in komende weken”

Sabine Stordeur, projectmanager van de Taskforce Vaccinatie, benadrukt dat vaccineren de enige, mogelijke weg is uit deze gezondheidscrisis. “Vaccineren is meer dan een persoonlijke keuze. Het is een gezamenlijk engagement”, zegt ze.

Het goede nieuws is dat ons land op schema zit. Afgelopen week werd de kaap van 400.000 vaccins overschreden: bijna 4,5 procent van de volwassen bevolking is dus gevaccineerd (we streven naar een vaccinatiegraad van 70 procent, nvdr.). In de loop van de maand maart wordt overgegaan op de thuiswonende 65-plussers en de risicopatiënten tussen 18 en 64 jaar. In mei wordt overgeschakeld op de algemene bevolking. In de komende weken zal elke burger een persoonlijke code ontvangen, waarmee die zich online of telefonisch kan registreren om de voorgestelde afspraak te bevestigen of te verplaatsen.

(mdm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer