Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/iStockphoto

Bijna 14 kilogram zware meteoriet aangetroffen in Zweden

Twee geologen hebben in Zweden een bijna 14 kilo zware ijzermeteoriet aangetroffen. Het Naturhistoriska riksmuseet, het natuurhistorisch museum van Stockholm, zegt dat het vermoedelijk om het grootste stuk gaat van de meteorieteninslag van 7 november. 

  1. “Het maakt deze tumoren meer ‘gastvrij’ voor immuuncellen”: KU Leuven forceert doorbraak in onderzoek naar zeldzaam kankertype
    PREMIUM

    “Het maakt deze tumoren meer ‘gastvrij’ voor immuuncel­len”: KU Leuven forceert doorbraak in onderzoek naar zeldzaam kankertype

    Voor patiënten die strijden tegen de uiterst agressieve spierkanker leiomyosarcoma van de baarmoeder is de prognose vandaag zéér slecht. Maar wetenschappers aan de KU Leuven konden recent een veelbelovende doorbraak forceren. “Een derde van de mensen met uitzaaiingen zou in aanmerking kunnen komen voor onze behandelingsstrategie”, vertelt doctorandus Wout De Wispelaere. Hij doet de ontdekking uit de doeken en vertelt wat de volgende stappen nu zijn.
  2. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”