Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Intern reisverslag van WHO: ‘China deed weinig om oorsprong virus te achterhalen tijdens begin crisis’

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

De Chinese autoriteiten hebben tijdens de eerste acht maanden van de coronacrisis weinig epidemiologisch onderzoek verricht naar de oorsprong van SARS-CoV-2. Dat staat te lezen in een intern document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Britse krant The Guardian kon inkijken.

en

Het interne reisverslag van de WHO - dat dateert van 10 augustus 2020 - beschrijft hoe WHO-leden een bezoek brachten aan China om er samen met lokale onderzoekers de oorsprong van het nieuwe coronavirus te achterhalen. Het verslag werd geschreven door Peter Ben Embarek, die tevens ook teambaas was tijdens het laatste bezoek aan Wuhan. 

Embarek reisde tussen 10 juli en 3 augustus (2020) al een keer naar China om te bestuderen welk werk er toen verzet was in het onderzoek naar de oorsprong van het virus. “Na uitgebreide discussies met Chinese tegenhangers, blijkt dat er sinds januari 2020 weinig is gedaan op vlak van epidemiologisch onderzoek in Wuhan”, zo luidt de conclusie van het twee pagina’s tellende verslag. “De data die mondeling werden gepresenteerd, vertelden ons iets meer dan de officiële spoedvergaderingen. Maar er werden geen PowerPoint-presentaties gemaakt, noch werden er documenten gedeeld.” Het WHO-team vroeg meermaals naar informatie en documenten, maar daar werd aan Chinese kant geen gehoor aan gegeven.

Het reisverslag sluit enigszins aan bij de bevindingen van de WHO in Wuhan. Een WHO-team zou andermaal gevraagd hebben om gegevens (van de eerste Covid-19-patiënten in Wuhan) te delen, maar dat weigerden de Chinese autoriteiten.