Colruyt investeert 90 miljoen euro in nieuwe vleesfabriek

© idh

© idh

© idh

© idh

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Colruyt Group opende gisteren in de industriezone Bilkensveld in aanwezigheid van premier Charles Michel een nieuwe vleesfabriek: Colruyt Fine Food Meat. Het gaat om een investering van 90 miljoen euro.

Ingrid Depraetere

Warenhuisketen Colruyt onderscheidt zich al langer door zijn eigen vleesproductie. Al vele jaren versnijden en bereiden honderden werknemers in zijn vleeshal Vlevico dagelijks vlees voor de Colruytwinkels. Daar komt nu een tweede productiegebouw bij aan de overzijde van het eerste gebouw. In het nieuwe Colruyt Fine Food Meat wordt vanaf nu charcuterie geproduceerd, versneden en verpakt, en traiteurgerechten en vegetarische producten bereid en verpakt.

De bedrijfssite zelf is 18.000 m2 groot. In het bedrijfsgebouw, gespreid over drie bouwlagen, werken nu al 300 werknemers. Dat brengt het totaal van gediplomeerde beenhouwers in Colruyt-dienst op 900. "Dit aantal willen we nog met 150 extra personeelsleden uitbreiden de komende jaren", aldus CEO Jef Colruyt. "Omdat de productie van onze vleeswaren sterk geautomatiseerd en gerobotiseerd werd, zoeken we voor deze nieuwe functies vooral technische profielen".

"Dat we toch nog 90 miljoen euro investeren in een economisch onstabiele periode is een bewuste keuze", aldus Jef Colruyt. "We willen blijven investeren in groei omdat we in de toekomst geloven. Eens deze vestiging op volle capaciteit draait, zal Colruyt Fine Food Meat de grootste vlees- en charcuterieproducent zijn van het land. Deze uitbreiding was nodig omdat we steeds meer winkels moeten bevoorraden en omdat we zo terug bepaalde zaken zelf kunnen produceren die we anders uitbesteedden. Met deze uitbreiding zijn we klaar voor de veranderende vleesmarkt. Het is een feit dat mensen steeds minder vlees eten en op zoek zijn naar vegetarische alternatieven. Ook dit segment van de markt produceren we hier in eigen huis. We willen zelf ook nieuwe proteinebronnen als vleesvervangers gaan ontwikkelen. Dit wijzigen van het consumptiegedrag is een van onze grootste uitdagingen. Net daarom ook dat Colruyt zijn verantwoordelijkheid wil nemen in het verduurzamen van de vleesketen. Mensen kiezen steeds vaker voor gezonde en duurzame voeding op hun bord en daar willen we in mee gaan. Verschillende initiatieven staan op stapel met onze leveranciers rond het gebruikte veevoerder, het gebruik van antibiotica en zo meer. Zelf willen we recycleerbaar verpakkingsmateriaal ontwikkelen."

Aan de bouw van de nieuwe vleesfabriek van Colruyt Fine Food Meat ging zes jaar van voorbereiding vooraf. Naast de productiehal zelf, werd eerder in 2014 al een waterzuiveringsstation gebouwd om het vele water dat dagelijks nodig is bij de bereiding en om alles hygiënisch te houden, te zuiveren. Het gaat om een hoeveelheid water per jaar dat overeenkomt met het jaarverbruik van 920 gezinnen. Daarnaast vangt Colruyt ook regenwater op wat op zijn beurt wordt gezuiverd om het te gebruiken in de productie. Op het Bilkensveld is sinds kort een nieuwe windmolen in werking die 90% van de eigen energiebehoefte op de site kan dekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen