Direct naar artikelinhoud
NieuwsMigratie

Staatssecretaris Mahdi pleit voor vluchtelingenopvang in eigen regio

Sammy Mahdi.Beeld BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft op een digitaal congres met de Afrikaanse Unie gepleit voor opvang van vluchtelingen in eigen regio, maar ook voor legale migratiekanalen zoals arbeids- en studiemigratie. 

“Het is in ieders belang om Afrikaanse landen te versterken, als we de mensensmokkel richting Europa willen tegenhouden”, zegt Staatssecretaris Sammy Mahdi. In een overleg met vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie (AU) benadrukte hij het belang van opvang van vluchtelingen in eigen regio. Hij ziet de Afrikaanse landen als een buffer tegen ongecontroleerde migratiestromen. Dat gebeurt ook al voor een groot stuk. Ethiopië en Kenia vangen samen meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen op, vooral uit Somalië.

Het overleg met de AU is een gevolg van het initiatief van directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) Freddy Roosemont in 2019 om nauwer samen te werken met de AU.  Zowat alle Afrikaanse landen zitten in die politieke unie, maar in de stuurgroep zitten op dit moment Ethiopië, Kenia, Liberia, Libië en Marokko. Landen die ook op sleutelposities zitten in het beheersen van de migratiestromen.

Tigray

In de Ethiopische regio Tigray woedt al maandenlang een conflict waarbij tienduizenden op de vlucht slaan voor verkrachting, plundering en uithongering door gewapende milities in het kielzog van het Ethiopische regeringsleger en soldaten uit buurland Eritrea. Onder de transitmigranten in ons land bevinden zich veel mensen uit Eritrea.

Mahdi pleitte ook voor arbeidsmigratie en studiemigratie om mensen te stimuleren via legale kanalen te komen en opdat ze geen mensensmokkelaars zouden betalen voor een helse tocht.

Vluchtelingen in West-Ethiopië.Beeld AFP

“Voor bepaalde jobs hebben wij in de toekomst talent nodig”, zegt Mahdi. “Ik wil werken aan een braingain, geen braindrain. Willen ze nadien terugkeren, dan is dat ook een win-win voor beide landen.”

De legale migratie uit de landen in de stuurgroep naar België daalt, maar vooral door de halvering van migranten uit Marokko. Die ging van 10.000 in 2010 naar 5.000 in 2019. De migratie uit de andere landen bleef eerder stabiel. Het gaat om een vijftigtal mensen per jaar uit Libië, een honderdtal uit Kenia en Liberia, tweehonderd uit Ethiopië en vierhonderd uit Nigeria.

Mahdi wil in de toekomst ook werk maken van terugname-akkoorden met Afrikaanse landen, in samenspraak met de Europese Unie.