Pionier van de diepvriesgroenten overleden “Hij stond aan de wieg van de sector”

© if

André Dejonghe, stichter van het diepvriesgroentebedrijf Pinguïn en daarmee een pionier in België, is vrijdag overleden. Dankzij de eerste ereburger van Staden werd de regio rond Roeselare een wereldwijde metropool voor diepvriesgroenten.

Bert Feys

Vorige week vrijdag is André Dejonghe op eenennegentigjarige leeftijd overleden. Dejonghe stond in 1965 samen met zijn broers Georges en Frans aan de wieg van het diepvriesgroentebedrijf Pinguïn in Westrozebeke. Het was het eerste dergelijke bedrijf in ons land.

Broer Frans overleed op jonge leeftijd, Georges was meer de man van het harde werk. André zette de lijnen uit binnen het bedrijf en maakte van Pinguïn een grote internationale speler. “Dankzij André Dejonghe werden in de regio heel veel diepvriesbedrijven uit de grond gestampt en dat heeft heel veel banen opgeleverd”, aldus Frankie Vandermeiren, verkoopsdirecteur bij Greenyard Frozen, zoals Pinguïn intussen heet.

Vlaggen gestreken

Begin jaren negentig nam de volgende generatie binnen de familie Dejonghe het roer binnen Pinguïn in handen. Van elke broer stapte een zoon in het bedrijf. André zette in 1992 een stapje terug. “Dankzij André hebben we enorm veel kansen gekregen. Hij deelde zijn ervaring ook met mensen buiten de familie en staat mee aan de wieg van heel wat bedrijven”, zegt zijn neef Herwig Dejonghe.

Sinds enkele jaren maakt Pinguïn deel uit van de Greenyardgroep, wereldwijde marktleider in onder andere verse en bereide groenten en fruit. Het bedrijf in Westrozebeke draagt intussen de naam Greenyard Frozen. De familie Dejonghe hielp mee de overgang tot een goed einde te brengen, maar maakt momenteel geen deel meer uit van het bestuur.

Vorige week werden de vroegere vlaggen van Pinguïn gestreken en vervangen door nieuwe Greenyardvlaggen. Enkele dagen later blies de man die het bedrijf zo groot maakte zijn laatste adem.

Ook in Westrozebeke zelf was André Dejonghe een heel graag geziene figuur. Hij was lid van de brandweer en deed ook aan gemeentepolitiek. In 2010 werd hij benoemd tot eerste ereburger van de gemeente Staden.

André Dejonghe wordt aanstaande zaterdag om 11 uur begraven in de Sint-Bavokerk in Westrozebeke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen