Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijsakkoord

Sneller ontslag mogelijk voor leerkrachten, maar ook vaste benoeming na één jaar

Slecht presterende leerkrachten kunnen vanaf volgend schooljaar sneller hun ontslag krijgen. Dat heeft de bevoegde minister samen met het onderwijsveld beslist.Beeld © Eric de Mildt

Vanaf volgend schooljaar kunnen scholen slecht presterende leerkrachten sneller ontslaan. Dat is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijsvakbonden en koepels overeengekomen. De ontslagprocedure wordt met twee jaar ingekort.

Het is een oud zeer. Een schooldirectie die helemaal niet tevreden is over de prestaties van een vast benoemde leerkracht moet nu een hele lange weg afleggen om stappen te kunnen ondernemen. De vorige onderwijsministers wilden die ontslagprocedure ook al inkorten, maar stootten telkens op een njet van de onderwijsvakbonden.

Sneller ontslag, maar ook snellere vaste benoeming

Deze keer is het wel gelukt om een akkoord te sluiten. Minister Weyts koppelde namelijk de snellere ontslagprocedure, waar de onderwijskoepels al jaren om vragen, aan een snellere vaste benoeming van beginnende leerkrachten, een stokpaardje van de vakbonden. 

Weyts besliste eerder al dat beginnende leerkrachten na één schooljaar al vast benoemd kunnen worden. Er komt ook een betere aanvangsbegeleiding en na één jaar een beoordeling. Hij wil hiermee vooral het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken. Want nu blijkt 37 procent van de beginnende leerkracht af te haken in de eerste vijf jaar.

Belangrijke voorwaarde volgens hem was wel dat er tegelijk strenger wordt toegekeken op slecht presterende leerkrachten. Leerkrachten kunnen na slechte evaluaties ook nu al geschorst of zelfs ontslagen worden, maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit.  En dus moest er hervormd worden.

Directies kunnen leerkrachten nu pas ontslaan na twee negatieve evaluaties. Tussen die twee momenten moest de leerkracht minstens twaalf maanden gewerkt hebben. Dat wordt nu ingekort naar vier maanden.

De eerste evaluatie kon pas ten vroegste twee jaar na een vast fuctioneringsgesprek. Ook dat kan voortaan vroeger, al na vier maanden. Krijgt een leerkracht op beide evaluatiemomenten een onvoldoende, dan kan hij een jaar na het eerste functioneringsgesprek ontslagen worden. De minimale termijn voor ontslag van een slecht presterende leerkracht zakt hierdoor van drie à vier jaar naar één jaar.