Ecolo-voorzitter Nollet geeft toe: ‘Nee, ik hou me niet aan één knuffelcontact’

Jean-Marc Nollet. © Kristof Vadino

Jean-Marc Nollet heeft al enkele weken regelmatig contact met een koppel, en overtreedt zo de coronamaatregelen. Dat gaf de Ecolo-voorzitter zelf toe in La Première op RTBF-radio. ‘Daar zakt mijn broek van af’, reageerde PS-voorzitter Paul Magnette. Ook andere politici reageren ontstemd.

rvs, jvt

‘In het begin respecteerde ik de regels rond de bubbel’, verklaarde Nollet op RTBF-radio. ‘Sinds enkele weken sta ik mezelf echter toe om twee personen, een koppel, te ontvangen.’ De Ecolo-voorzitter houdt zich dus niet langer aan de contactregels. ‘Nee’, was het duidelijke antwoord. Nollet toonde zich ook bereid de boete te betalen die aan het overtreden van de regels gekoppeld kan zijn.

‘Ik doe wat ik kan, maar ik ben een menselijk wezen en menselijke contacten zijn noodzakelijk’, verklaarde Nollet zijn beslissing. Volgens hem is de regel van één knuffelcontact per gezin ‘niet langer houdbaar’.

Collega-voorzitter Paul Magnette van de Franstalige socialisten reageerde op Twitter. ‘Als een partijvoorzitter publiekelijk verklaart dat hij de lockdownregels niet respecteert, hoe kunnen we dan verwachten van de burgers dat ze die respecteren? Daar zakt mijn broek van af.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nollet reageerde op zijn beurt en tweette ‘geen hypocrisie’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD) wijst erop dat de regels voor iedereen gelden. ‘Ze zijn er om een goede reden: de verspreiding van het virus tegengaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar het is net doordat zoveel Belgen de voorbije maanden inspanningen hebben gedaan dat we er in ons land in zijn geslaagd een derde golf te vermijden.’

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageert ontstemd op de uitspraken. ‘Ik vind dat we als leiders in dit land het goede voorbeeld moeten geven’, klinkt het. ‘En dat we de besluitvorming die we zelf doen, daarna ook consequent moeten uitvoeren.’

Vrijdag bekijkt het Overlegcomité hoe de regeringen de komende weken en maanden meer perspectief kunnen bieden.