Ellen Boyens van Esthetic Scarabee in Deurne. ©  Jan Van der Perre

Contactberoepen klaar voor heropening: “Bewijzen dat het veilig kan”

Ruim vierhonderd schoonheidsspecialisten, visagisten, voetverzorgers, nagelstylisten en make-upspecialisten lijsten online én in hun zaak op welke coronamaatregelen ze nemen voor de heropening op 1 maart. Met die ‘My Safe Beauty Salon’-campagne willen ze aan de klanten tonen dat er veel aandacht is voor hun veiligheid. Een van hen is Ellen Boyens uit Deurne: “Het is een beetje met een klein hartje, maar we zijn er helemaal klaar voor.”

Sylvia Mariën

Ellen Boyens zet haar wekker al een paar weken wat vroeger, om weer te wennen aan haar normale werkritme. Nochtans zat ze de afgelopen maanden, terwijl haar schoonheidssalon vier maanden noodgedwongen dicht was, niet stil. “We hebben geschilderd en gerenoveerd, geïnvesteerd in nieuwe toestellen – alles om de klanten te triggeren om opnieuw een afspraak te maken.”

Boyens’ instituut Esthetic Scarabee, in het winkelhart van Deurne, viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Zij nam het dertien jaar geleden over, toen ze tien jaar in dienst was. “We kunnen dus rekenen op een vast cliënteel en staan financieel gelukkig sterk genoeg om de afgelopen periode te kunnen overbruggen”, zegt ze.

Haar medewerkers zijn zelfstandigen. Een troef, zegt Boyens. “De loonkost is in dit land gewoon te hoog. Maar het voordeel van zelfstandigen is dat ze willen werken voor hun geld. Dat maakt dat we samen een heel gedreven team zijn, klaar om weer hard aan de slag te gaan.”

Al heeft Boyens toch een beetje een klein hartje. “De besmettingscijfers zijn nu even hoog als in december. Waarom kon het dan toen niet? Ik hoop dat we niet het risico lopen om wéér te moeten sluiten. We pakken het ook een beetje anders aan dan na de eerste lockdown. Toen werkten we extra lange dagen om zo snel mogelijk alle klanten te kunnen bedienen, maar dan kwam er na drie weken een dip. Nu gaan we beter spreiden.”

Nood groter dan angst

In het centrum van Antwerpen, op de Groenplaats, brengt Sabine Alting vandaag al alles in gereedheid om haar schoonheidssalon terug op te starten. Instituut Emotion kruipt uit de crisis, maar Alting ziet rond haar andere dingen gebeuren: “Hoeveel panden hier op de Groenplaats en de omliggende straten al leeg staan, het is dramatisch”, zegt ze.

Sabine Alting van Emotion op de Groenplaats in Antwerpen. ©  Jan Van der Perre

Maar ze wil de moed erin houden. De nood om te werken is groter dan de angst om besmet te geraken. “We hebben een CO2-meter gekocht, een luchtreiniger, FFP2-maskers – ook al zijn die niet verplicht. De klanten moeten zich veilig voelen.”

Dat is ook het doel van de nieuwe ‘My Safe Beauty Salon’-campagne van sectorfederatie Besko. Door veel aandacht te schenken aan de hygiënemaatregelen en dat ook zo uit te hangen, zowel online als offline, tonen aan de klanten dat ze veilig kunnen terugkeren.

Ruim vierhonderd schoonheidsspecialisten, visagisten, voetverzorgers, nagelstylisten en make-upspecialisten registreerden zich al voor de campagne. “De mensen moeten zich al veel ontzeggen, dus we hopen dat ze massaal afspraken met schoonheidsprofessionals gaan maken. Dan zullen we de verliezen van de voorbije maanden toch wat kunnen compenseren”, zegt Besko-voorzitter John Boeckx.

(Bekijk hieronder een van de posters die voor de campagne worden gebruikt.)

Schulden

De verliezen zijn soms groot, te groot zelfs. Schoonheidsspecialiste Elena van Beauty Pro in Mechelen vult vanaf 1 maart haar agenda, maar de financiële kater is enorm. “Eerlijk gezegd: voor mij is het nu kiezen tussen honger en werken, dus uiteraard begin ik opnieuw. Maar ik zal gaandeweg de complete rekening maken. Het is goed mogelijk dat ik zal moeten stoppen.”

“Er zijn bij de opstart van mijn salon, in 2016, helaas dingen misgelopen. Ik was net uit de financiële miserie toen de eerste lockdown kwam … De compensatie van de overheid was toen héél goed, ik kreeg toen 4.000 euro per maand – net genoeg voor alle kosten. In de tweede lockdown heb ik maar 1.000 euro gehad voor de hele periode, dus zit ik in de schulden”, zegt Elena.

“Het is heel zwaar, maar ik weet wat het is om zelfstandige te zijn en hard te werken. Ik heb twee kinderen, mijn vriend één, zij moeten eten. Dus nee, schrik om besmet te geraken, heb ik niet. Ik ben ervan overtuigd dat het er in een schoonheidssalon veiliger aan toe gaat dan in een winkel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER