Al ruim half miljard euro vrijgemaakt voor aankoop vaccins

 ©  AFP

Bron: BELGA

De federale overheid heeft al meer dan een half miljard euro vrijgemaakt voor de aankoop van coronavaccins. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) woensdag in de Kamer verklaard. In totaal heeft ons land intussen 44,8 miljoen dosissen besteld.

Op de coronaprovisie van vorig jaar - een budgettaire post die specifiek geldt voor corona-uitgaven - werd al 309 miljoen euro ingeschreven voor vaccins, waarvan 279 miljoen euro voor de aankoop zelf. Het ging over zo’n 33,5 miljoen dosissen van onder meer Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZenica, Curevac, Johnson&Johnson en Sanofi/GSK.

Dat gebeurde in het kader van de Europese groepsaankoop waar ons land op intekende. Ondertussen heeft de Europese Unie bijkomende bestellingen geplaatst bij Pfizer/BioNTech en Moderna, voor respectievelijk nog eens 7,5 en 3,8 miljoen dosissen. In totaal heeft ons land dus nu voor zo’n 44,8 miljoen vaccins besteld.

Om de vaccins te betalen, werd in de provisie van dit jaar nog eens 245,8 miljoen euro vastgelegd. Over de twee jaren samen gaat het dus om zowat 525 miljoen euro.

“Dit is uiteraard gigantisch veel geld, maar het is de investering volledig waard”, benadrukt staatssecretaris De Bleeker. “Door te vaccineren, kunnen we immers sneller onze economie terug volledig openen, kunnen ondernemers weer plannen maken en weer meer mensen aan de slag. Het is een essentiële schakel in de omslag naar herstel en relance, wat niet enkel goed is voor het land, maar ook voor onze begroting.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen