Direct naar artikelinhoud
NieuwsHuawei

Minister De Sutter: ‘China kan eventueel onze democratie in gevaar brengen’

Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen).Beeld AP

Minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) heeft in de Kamer gereageerd op berichten over fakenewscampagnes van het Chinese techbedrijf Huawei. ‘China kan eventueel onze democratie in gevaar brengen’, citeerde De Sutter de Staatsveiligheid.

De Belgische regering wil niet dat Huawei de infrastructuur beheert voor de 5G-verbinding in ons land. Veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de nauwe verwevenheid van het bedrijf en de Chinese staat. De Morgen berichtte afgelopen weekend dat China druk zet op de federale regering om Huawei toch te overwegen. Het weekblad Knack legde bloot hoe Huawei met nepnieuws en valse socialemediaprofielen Belgische politici probeert te beïnvloeden.

Op vraag van Kamerlid Michael Freilich (N-VA) bevestigde minister De Sutter dat er al maanden erg veel en duidelijk gerichte boodschappen op sociale media worden vastgesteld. Het is volgens haar moeilijk te duiden wie erachter zit. Maar in het algemeen “heeft de Staatsveiligheid opgemerkt dat China verschillende middelen aanwendt om de Belgische bevolking te manipuleren”, aldus De Sutter. Zo “kan China onze democratie eventueel zelfs in gevaar brengen”.

Op tafel kloppen

Opmerkelijk, vindt Freilich. “Op een vraag over Huawei antwoordt De Sutter voornamelijk met het gevaar dat uitgaat van China. Dat toont dat de lijn tussen het land en het bedrijf bijzonder dun is.” De N-VA’er spreekt weliswaar van een gemiste kans. “De minister had duidelijker op tafel moeten kloppen en zeggen: dit tolereren wij niet.”

Freilich vindt dat de fakenewscampagne bewijst dat Huawei niet zuiver op de graat is. “Als het een bedrijf als een ander was, zou het er niet zulke praktijken op na houden. De andere kandidaten voor de 5G-veiling, Nokia en Ericsson, zouden dit nooit doen.”