Puigdemont dreigt opnieuw Belgisch probleem te worden

 ©  AFP

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement raadt de plenaire vergadering aan om de onschendbaarheid van de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Antoni Comin en Clara Ponsanti op te heffen. In maart velt het voltallige halfrond het definitieve verdict. Volgens de drie “speelt Europa daarmee Spanje in de kaart. Europa heeft de taak om minderheden te verdedigen. Elke keer wanneer een Europese instelling dit mandaat negeert, verliezen we democratie in Europa.”

Het Spaanse gerecht heeft Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de voormalige Catalaanse minister-president Puigdemont en zijn partijgenoten voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Na het referendum vluchtten de drie naar België en mochten ze na de verkiezingen van 2019 naar het Europees Parlement. Mocht hun onschendbaarheid worden opgegeven, dan komt de Spaanse vraag om een aanhouding opnieuw op tafel van de Belgische regering. (hca)

Antoni Comin, Clara Ponsanti en Carles Puigdemont. De drie Catalaanse Europese parlementsleden dreigen binnenkort hun parlementaire onschendbaarheid kwijt te spelen.  ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen