Tanja Biebaut, algemeen directeur Scholengroep Priester Daens College in Aalst, leerkracht godsdienstwetenschappen Audrey Dusoir en Mieke Genbrugge, directrice gemeentelijke basisschool van Evergem.
Volledig scherm
PREMIUM
Tanja Biebaut, algemeen directeur Scholengroep Priester Daens College in Aalst, leerkracht godsdienstwetenschappen Audrey Dusoir en Mieke Genbrugge, directrice gemeentelijke basisschool van Evergem. © RV, Photonews

Sneller benoemd, maar ook sneller ontslagen. Hoe reageren leerkrachten zelf? “Niet te snel afscheid nemen van oudere leerkrachten”

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zorgt voor een omwenteling in het onderwijs. Jonge leerkrachten krijgen sneller hun vaste benoeming. En de zekerheid geldt niet meer eeuwig. Wie niet goed functioneert, kan sneller ontslagen worden. Het akkoord van de onderwijspartners moet echter eerst nog naar het Vlaams Parlement, waardoor uitstekende leerkrachten ook vandaag nog steeds uit de boot kunnen vallen. 

25 reacties

  • bob jansens

    3 jaar geleden
    Dit zal vooral een impact hebben op het officiële (gemeenschaps-) onderwijs, waar de inrichtende macht afhankelijk is van de politieke machtsverhoudingen van het ogenblik. De politieke benoeming is destijds net ingevoerd om de impact van de politici te beperken. Het sneller kunnen ontslaan van een vast benoemde betekent niet noodzakelijk dat alle slechte leerkrachten uit het systeem verwijderd zullen worden, zij met de juiste politieke steun zullen blijven...
  • Gert Van Bunderen

    3 jaar geleden
    Het nieuwe systeem is het systeem van de vriendjes politiek ten top. Evaluatie dient er te zijn maar dan wel op objectieve wijze door een onafhankelijk comité, de inspectie. Leerkrachten dienen eerst geëvalueerd te worden op inhoudelijk vakkennis wat kan via een examen en vervolgens kan een evaluatie op pedagogische bekwaamheid volgen. Wat heb je aan een vaste benoeming als je een jaar later al ontslagen kan worden om plaats te maken voor een 'vriendje' van de directie.
  • jan geens

    3 jaar geleden
    Untouchables kunnen maar bestaan daar waar rechtelozen zijn; liefst nog in de juiste verhouding. Je krijgt vastbenoemde werkzekerheid gewoon niet verzoend met een goeie organisatie of een normale arbeidsverhouding voor instromers . Hoe gaan we dat oplossen ? Met meer vastbenoemden?? Ik zou het omkeren: Een normale bescherming zoals in de prive voor iedereen a rato van ancienieit ; maar ook niet meer dan dat .
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Als een directeur de moeite niet wil doen om een benoemingsdossier in te dienen dan blijf je tijdelijk. Er zijn er die dat bewust niet doen omdat ze niet benoemden en benoemden dan beter tegen elkaar kunnen uitspelen. Sommigen schermen zelfs met het argument dat ze van de Vlaamse overheid een bepaalde verhouding niet en wel benoemd niet mogen overschrijden. En wanneer gedetacheerden of verlofnemers hun job 5 jaar lang mogen reserveren dan komen er ook geen ambten vrij. Doet Weyts daar iets aan.
  • nicole desseyn

    3 jaar geleden
    Iemand die ik ken werkt op drie scholen na vele jaren nog altijd niet benoemd zit uren in de auto om van de ene naar de andere school te rijden om maar een uurtje les te geven