Limburgse Wandelchallenge: 2.000 jaar historie tussen de akkers van Gingelom

Gingelom -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. In Zuid-Limburg stapt de Gingelomse burgemeester Patrick Lismont (sp.a – Goesting) recht de geschiedenis in.

Geert Houben

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Met de Twee Tommen, de Drie Tommen en de Avernastom beschikt Gingelom over de grootste

Burgemeester Patrick Lismont 

concentratie Gallo-Romeinse grafheuvels in een straal van nauwelijks 1,5 km. “Onze gemeente heeft het geluk om zes prachtige tumuli te hebben,” vertelt burgemeester Patrick Lismont. “De historische waarde is van groot belang. Daarnaast kan je er genieten van prachtige vergezichten in een heuvelachtig landschap. Ook kan je er de batterijen opladen in een van de vele B&B’s.”

De tocht start in Vorsen, een deelgemeente van Gingelom. Al snel gaat de straat over in een smal, verhard pad met aan beide kanten fruitplantages. Na een paar honderd meter maken de fruitbomen plaats voor uitgestrekte akkers. Windmolens en een kleine kerktoren doorbreken de helderblauwe lucht.

Voor ons doemen twee met gras begroeide heuvels op, een aan elke kant van het fietspad. Wanneer we dichterbij komen, zien we dat er rechts nog een derde tombe ligt. Via gemaaide paadjes en een houten pad tussen de twee rechtertombes kan je de heuvels van alle kanten

bekijken. Een infobord maakt duidelijk dat deze drie heuvels wel degelijk een bewijs vormen van de Romeinse aanwezigheid in onze contreien en niet het werk van een reusachtige mol. Een zeer gezellige picknickplek onder jonge fruitbomen draagt bij aan de charme van deze site.

Het is bijzonder om te bedenken dat dit landschap er in de Romeinse tijd ongeveer hetzelfde moet hebben uitgezien: uitgestrekte akkers en fruitbomen, al waren dat uiteraard geen laagstamplantages maar hoogstamboomgaarden. Her en der had je een ‘villa’: de Romeinse versie van een groot landbouwbedrijf. Van die villa’s vinden we helaas niets meer terug, maar het zijn de rijke eigenaars die onder deze heuvels werden begraven. Onder de middelste tombe vond men overigens talloze voorwerpen, die aan de dode werden meegegeven.

Tijd om onze tocht verder te zetten. We vervolgen de weg tussen de akkers. De ideale plek om roofvogels zoals buizerds en torenvalkjes te spotten.

Het pad klimt omhoog, waardoor het uitzicht nog beter wordt. Van hieruit zien we opnieuw twee grafmonumenten opdoemen (Twee Tommen), maar ook de Drie Tommen. En als we goed kijken, zien we in de verte een zesde, grotere grafheuvel, de zogenaamde Avernassetom. Gingelom telt dus maar liefst zes Romeinse grafheuvels.

Wat verderop slaan we rechtsaf en zo wandelen we recht naar de Twee Tommen toe. De Tweetombenweg leidt ons verder door de velden, die na een poosje weer plaats maken voor fruitbomen. Al snel duikt de gedrongen toren van het kerkje van Vorsen weer voor ons op.

(Lees verder onder de foto)

 ©  fred

Praktisch

Wandeling: Gallo-Romeinse tumuli

Startplaats? Vorsen kerk, Brouwerijstraat in Gingelom

Lengte? 4,2 km, 5.700 stappen in een uur tijd

Signalisatie? Rode pijlen

Nodig? De hele weg is verhard, geen speciale schoenen nodig

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

 ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer