Direct naar artikelinhoud
NieuwsMuziek

Festival Best Kept Secret schrapt ook editie 2021: ‘Verplaatsen was niet haalbaar’

Best Kept Secret vindt normaal gezien plaats in de Beekse Bergen, maar gaat dit jaar niet door.Beeld ANP Kippa

Het Nederlandse festival Best Kept Secret, dat ook veel Belgen trekt, gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. ‘Het was simpelweg niet haalbaar’, liet festivaldirecteur Maurits Westerik aan de Nederlandse nieuwssite 3VOOR12 weten. 

“We voelden het al aankomen”, reageert Westerik. “Je bent op alle scenario’s voorbereid, maar eerlijk is eerlijk: niets is zeker. Best Kept Secret is voor ons heel belangrijk, en dat is ook zo voor onze bezoekers en de bands. Je doet het 100 procent goed of je doet het niet.” Daarom besluiten de organisatoren om het festival dit jaar niet te laten doorgaan, en niet om te verplaatsen - zoals de meeste andere festivals van plan zijn. 

“Het was simpelweg niet haalbaar”, zegt Westerik. “Het terrein (op de Beekse Bergen, red.) is niet beschikbaar in die periode, en bovendien moet je dan gaan werken aan een heel nieuw programma. Wij hebben een internationaal programma, met artiesten waarvoor de routing heel belangrijk is. Een artiest uit bijvoorbeeld Canada of Nieuw-Zeeland komt niet voor één show, maar speelt zes, zeven festivals om de tour rendabel te maken. Ik vraag me af of het hele internationale tourverkeer überhaupt op gang gaat komen deze zomer.’

Best Kept Secret laat alvast weten dat bezoekers hun tickets terugbetaald krijgen. “Dat hebben we vorig jaar beloofd, dus dat willen we doen. Vorig jaar heeft 95 procent van de mensen zijn ticket behouden, eigenlijk alleen op een paar bruiloften en zwangerschappen na. Het vertrouwen dat mensen daarmee uitspreken heeft ons enorm goed gedaan, kan ik wel vertellen. Maar we willen hun geld niet nog een jaar vast houden.”