© AP

Clinton: “We zullen niet bouwen aan een muur, maar aan een betere economie”

“We zullen niet bouwen aan een muur, maar aan een betere economie.” Dat heeft Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton donderdagavond gezegd tijdens de slottoespraak van de Conventie in Philadelphia. Clinton riep op om samen te werken om de problemen waarmee Amerika te kampen heeft te overwinnen, benadrukte dat ze wil inzetten op meer jobs en hogere lonen, en haalde uit naar haar tegenkandidaat Donald Trump.

“Amerika bevindt zich opnieuw in een periode van overpeinzing. Machtige krachten dreigen ons uit elkaar te drijven”, zegt ze. “Het is aan ons. Wij moeten beslissen of we willen samenwerken, zodat we allemaal tezamen kunnen vooruitgaan.” De Democrate haalde daarbij ook uit naar Donald Trump, die “ons wil verdelen, van de rest van de wereld en van elkaar. Hij wil dat we schrik hebben van de toekomst en van elkaar”, stelt ze. “We weten voor welke uitdagingen ons land staat. Maar we zijn niet bang en zullen de uitdaging aangaan, zoals we dat steeds hebben gedaan.”

“We zullen geen muur bouwen, maar bouwen aan een economie waar iedereen die een goedbetaalde job wil er een kan krijgen. En we zullen een weg bouwen naar het burgerschap voor miljoenen immigranten die al bijdragen aan onze economie”, aldus Clinton, die zo uithaalt naar het voorstel van Donald Trump om een muur te bouwen aan de Mexicaanse grens. “We zullen geen religies bannen, maar zullen met alle Amerikanen en onze bondgenoten samenwerken om het terrorisme te bestrijden.”

Clinton benadrukt wel dat er nog veel werk aan de winkel is, dat er nog te veel ongelijkheid is en dat er nog steeds dreigingen bestaan. “Van Bagdad tot Kaboel, van Nice tot Parijs en Brussel, van San Bernardino tot Orlando, we hebben te kampen met duidelijke vijanden die verslagen moeten worden. Geen wonder dat mensen bang zijn en op zoek zijn naar sterk leiderschap”, aldus Clinton.

Ze stelt bovendien dat er ook gekeken moet worden naar de sterktes van het land. En dat de Amerikanen niemand mogen geloven die zegt “alleen ik kan dit oplossen”, verwijzend naar de toespraak van Trump van vorige week. “Wij zeggen: ‘we lossen dit samen op’, met de troepen op de frontlinie, de ondernemers die mogelijkheden zien in elk probleem, de artsen en verplegers die levens redden en de leerkrachten die levens veranderen.”

“Uiteindelijk komt het neer op wat Donald Trump niet door heeft: dat Amerika groots is, omdat Amerika goed is. Dus het moet gedaan zijn met de onverdraagzaamheid en grootspraak. Donald Trump biedt geen echte verandering, maar loze beloftes”, aldus Clinton, die toevoegt dat zij en haar running mate Tim Kaine de levens van de mensen overal in het land wil verbeteren. “Jullie veiligheid verzekeren, goede jobs voorzien en jullie kinderen de kansen geven die ze verdienen.”

Clinton stelde nog dat ze denkt dat Trump niet het temperament heeft om opperbevelhebber te zijn. “Hij verliest zijn koelbloedigheid bij de minste provocatie, wanneer hij een moeilijke vraag krijgt van een reporter, wanneer hij wordt uitgedaagd in een debat, wanneer hij een manifestant ziet tijdens een meeting”, zei ze. “Stel je voor dat hij in de Oval Office het hoofd moet bieden aan een echte crisis. Een man die je kunt tergen met een tweet, kunnen we niet vertrouwen met nucleaire wapens.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER