Direct naar artikelinhoud
NieuwsMondmaskers

Test Aankoop waarschuwt: ‘Ook andere mondmaskers mogelijk schadelijk voor gezondheid’

Test Aankoop waarschuwt: ‘Ook andere mondmaskers mogelijk schadelijk voor gezondheid’
Beeld Photo News

Consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt dat niet alleen de maskers van het merk Avrox mogelijk schadelijk zijn. ‘Als de regering beslist om maskers uit de handel te nemen omwille van de aanwezigheid van nanozilverdeeltjes en titaniumdioxide, vragen wij ons ernstig af waarom dit niet van toepassing is op andere maskers die dezelfde bestanddelen bevatten’, klinkt het.

en

Naar aanleiding van de eerste coronagolf bestelde de regering miljoenen mondmaskers bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, die sinds juni gratis via de apothekers werden uitgedeeld. Gisteren bleek uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad dat die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) raadde aan om de mondmaskers van de overheid voorlopig niet te gebruiken, tot er meer duidelijkheid is.

Test Aankoop wijst erop dat ook tal van andere maskers zilverdeeltjes bevatten. Sinds het begin van de pandemie heeft de consumentenorganisatie de autoriteiten gevraagd om de nodige controles uit te voeren om de kwaliteit van maskers te garanderen. Uit analyses van Test Aankoop is gebleken dat heel wat mondmaskers, waaronder de pacsafe-maskers die te koop zijn bij AS Adventure, de DIM-maskers die beschikbaar zijn bij Di en de maskers van ThinkPink, niet aan de normen zouden voldoen.

Strenge normen

De organisatie dringt er daarom bij de regering en bij minister Vandenbroucke in het bijzonder op aan om te zorgen voor duidelijkheid en strenge normen. “Wij vragen strenge normen voor de samenstelling van de maskers die in België verkocht worden en duidelijke informatie voor de consumenten over de samenstelling, het gebruik en de veiligheid van de mondmaskers”, klinkt het.

Welke stoffen mondmaskers op dit moment zéker veilig zijn? “Test Aankoop heeft een eigen mondmasker op de markt gebracht en dat bevat zeker geen schadelijke stoffen”, aldus Jens Van Herp van de organisatie in De Wereld Vandaag op Radio 1. “Maar verder kan ik geen andere maskers opnoemen die zeker safe zijn. Een chirurgisch mondmasker kan een alternatief zijn. Onze raad: gooi als je niet zeker bent je stoffen masker weg en schakel over op een wegwerpmasker.”

Avrox zelf benadrukte in het verleden zelf dat zijn mondmaskers “volledig in overeenstemming zijn met alle nationale en Europese regelgeving”, en dat er nog geen enkel gezondheidsrisico is aangetoond. Ook het Luxemburgse bedrijf zei verbaasd te zijn dat andere stoffen mondmaskers, met dezelfde bestanddelen, niet getroffen worden door het advies van minister Vandenbroucke.