Direct naar artikelinhoud
UpdateVaccinatie

‘Onze agenda voor volgende week is leeg’: verbazing over 134.000 AstraZeneca-vaccins die in koelkast liggen

Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen.Beeld BOB VAN MOL

4 van de 5 al geleverde doses van het AstraZeneca-vaccin zijn nog niet gezet. Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen, reageert verbaasd: ‘Wij zitten te wachten op vaccins. Voor volgende week is onze agenda leeg.’ Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, zegt dat de vaccins er ‘nog maar pas’ liggen.

Ons land heeft al 201.600 dosissen AstraZeneca-vaccin ontvangen, maar daarvan zijn er nog maar 9.832 toegediend, of slechts 4 procent. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. Tot nu toe zijn nog maar 67.200 Oxford-vaccins verdeeld aan de ziekenhuizen en de vaccinatiecentra, zo maakte het FAGG eerder deze week bekend. De overige dosissen blijven dus in de koelkast liggen.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Volgens Ramaekers wordt op een voorzichtige manier omgegaan met de planning van de vaccinaties. “Gezien de onzekerheid rond de leveringen, plannen we de vaccins pas in als er zekerheid is dat ze toegekomen zijn. Zodra de dosissen toekomen, worden ze onmiddellijk ingepland in de vaccinatiecentra. Daarna vertrekken de uitnodigingen. De doorlooptijd tussen aankomst en effectief toedienen is 1 à 2 weken. Zodra AstraZeneca, zoals Pfizer, stabieler begint te leveren, kan dat sneller.”

‘Agenda leeg’

Jan Stroobants, spoedarts bij ZNA Middelheim en coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen, zit intussen vol ongeduld te wachten op de aanvoer van vaccins. “Voor volgende week is onze agenda leeg”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. “We hebben wel enkele dagen nodig om mensen te verwittigen. Maar het heeft geen zin om mensen te verwittigen als je nog geen vaccins hebt, want dan moet je ze misschien weer afbellen. Maar als we zekerheid hebben dat we vaccins krijgen, gaan we ze zeker zetten. We wachten op alle soorten vaccins.”

Volgens Stroobants kan de huidige doorlooptijd van twee weken tussen de levering van een vaccin en het zetten ervan ingekort worden tot één week. Hij stelt wel vast dat er problemen zijn met mensen die niet komen opdagen, onder meer door de onterechte terughoudendheid voor het vaccin van AstraZeneca. 4 van de 5 doses van dat bedrijf zijn nog niet ingespoten, terwijl 4 van de 5 doses van Pfizer al wél hun bestemming vonden.

Heel Europa

Het probleem doet zich voor in heel Europa. In totaal zijn ruim 6,1 miljoen dosissen geleverd aan de EU-landen; daarvan zijn meer dan 4,8 miljoen vaccins nog niet gebruikt - of 4 op de 5.

Duitsland ontving al ruim 1,4 miljoen dosissen, en zette 189.206 spuitjes (13 procent). In Italië werden bijna 500.000 vaccins geleverd, en 96.621 toegediend (19 procent). Bulgarije staat helemaal onderaan de lijst, met 1,73 procent toegediende vaccins (2.035 van de 117.600).

Ter vergelijking: zowel in België, Italië als Duitsland werden 4 van de 5 Pfizer-vaccins al toegediend, zo blijkt uit de gegevens van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).