Direct naar artikelinhoud
Lichten uit, spots aan en dansen in de living: ‘Al dat wandelen is zo saai’
GetuigenissenOntspanning

Lichten uit, spots aan en dansen in de living: ‘Al dat wandelen is zo saai’

Beeld Tim Coppens

‘Waar is dat feestje? In de living!’ De verkoop van discoballen en rookmachines boomt. Vlamingen transformeren hun woonkamer tot dansvloer, om wat stoom af te laten tijdens deze stresserende tijden. 

en

‘So tonight I'm gonna party like it’s 1999', zong Prince in zijn gelijknamige hit. Vandaag zou de muzieklegende wellicht een 2019-versie gemaakt hebben, want o wat snakken velen ernaar om nog eens volledig los te gaan in een zweterige club zoals we dat pre-corona konden.

Zelfs als er morgen als een deus ex machina honderdduizenden vaccins geleverd worden, zal het waarschijnlijk nog maanden duren vooraleer discotheken, fuifzalen en aanverwanten weer hun deuren mogen openen. Maar dat houdt Simon* uit Brussel niet tegen om nu thuis met zijn drie huisgenoten de meest kronkelachtige slangenmoves boven te halen: “Een rookmachine had ik al, maar voor mijn verjaardag eind vorig jaar heb ik nog een discolamp gekregen. Dat was een zeer welgekomen cadeau. Want wat is een betere manier om stoom af te laten dan een potje dansen?”

Voor alle duidelijkheid: de Brusselaar organiseert geen illegale lockdownfeestjes, hij amuseert zich gewoon met zijn huisgenoten in hun samenleefruimte die eventjes tot een mini-Studio 54 wordt omgedoopt. Wel meer mensen doen dat, merken ze bij onlinewinkels. Bol.com heeft in de periode maart 2020 tot en met deze maand 2,5 keer zoveel discolampen verkocht als het jaar daarvoor (maart 2019 tot en met februari vorig jaar). Ook karaokesets werden dubbel zoveel verkocht in België.

Sven van Laar, e-commercemanager en algemeen directeur bij dj-webshop MaxiAxi: “We merken dat kleine partygerelateerde artikelen zowel in Nederland als in België tegenwoordig wat beter verkopen bij particulieren. ‘Plug-and-play’-discoballen doen het goed bij ouders met jonge kinderen die thuis een feestje willen bouwen zonder ingewikkelde toestanden bij installatie. Mensen die een feestelijke stemming willen creëren, zonder de coronamaatregelen te overtreden, worden nu veel creatiever.”

Intensivist en voedingsspecialist Elizabeth De Waele (UZ Brussel) heeft ook een rookmachine en lichtinstallatie in de woonkamer geïnstalleerd. Ze heeft die niet in de afgelopen maanden gekocht, haar man en zij hadden die twee jaar geleden aangeschaft voor de verjaardag van een van hun drie dochters. Maar nu komen die machines opnieuw goed van pas. De Waele: “Met Pasen vorig jaar konden we nergens naartoe dus we besloten dan maar een ‘paasfuif’ te organiseren. Sindsdien dansen we hier geregeld met ons vijven op een zaterdagavond, of wanneer we daar zin in hebben.”

Jari Daelemans (links) en zijn maat Frederik De Schepper wonen samen in Bornem. ‘We hebben ons huis Disco Dageraad gedoopt, de laatste dagen spelen we vooral Daft Punk.’Beeld Tim Coppens

De Waele die naar eigen zeggen minstens één keer Leef van André Hazes Jr. op zo’n thuisfuif wil horen, geniet er met volle teugen van: “Ik ga graag uit. Je hebt mensen die als eerste op een feestje weggaan en je hebt er die als laatste vertrekken. Ik behoorde altijd tot die tweede groep. (lacht) Ik heb dat af en toe nodig om eens goed te dansen, wandelen heeft bijlange niet hetzelfde effect op mij. Of ik er goed in ben? Ik kan zeker mijn mannetje staan, van salondansen tot freestyle. Maar mijn man is echt zeer goed.”

Ten huize Frederik De Schepper (24) en zijn maat Jari Daelemans in Bornem trekken ze ook geregeld hun dansschoenen aan. “Eind december ben ik bij hem gaan inwonen. We hebben samen een vzw waarmee we normaal op zondagnamiddag feesten organiseren, zogenaamde ‘matinees’. Daarvoor hebben we bij ons thuis ‘licht en geluid’ staan. In onze living hangt in plaats van een lamp een discobal. We dansen heel frequent.”

De Schepper studeert sociaal en cultureel werk in het volwassenonderwijs en klust daarnaast normaal gezien bij in de horeca, maar aangezien die nog steeds de deuren moet sluiten is er des te meer tijd om te dansen. “We hebben ons huis ‘Disco Dageraad’ gedoopt. We zijn allebei discofans en wonen op de Bornemse Dageraadplaats, de veel hippere variant dan de Antwerpse, dus dat leek ons de ideale naam. Onze favoriete dansplaat? De afgelopen dagen was dat toch Human After All van Daft Punk. Na het trieste nieuws dat ze gaan splitten hebben we die toch wel al elke dag opgezet.”

Endorfines

Uit Brits onderzoek blijkt dat dansen het risico op hartproblemen verlaagt, nog méér dan wandelen. Je hersenen maken ook endorfines aan, wat resulteert in iets gelijkaardigs als de alombekende ‘runner’s high’. Ook professor Filip Raes (KU Leuven) wijst in zijn recent verschenen boek Weg van het piekeren op de gezondheidseffecten van dansen. “Activiteiten die piekeren lam kunnen leggen, hebben twee componenten: je moet fysiek actief zijn én je moet je aandacht erbij houden om je gedachten te sturen. Dansen, sporten, zingen hebben die twee componenten.”

Raes voegt er wel aan toe dat het niet iedereen gegeven is. “Het is niet omdat zingen goed is dat iedereen nu moet beginnen zingen. Als je dansen haat, hou je er dan niet mee bezig. Iedereen kiest best zijn of haar favoriete bezigheid. Maar als je het leuk vindt, kan het dezer dagen zeker geen kwaad om wat meer te dansen. Als je het met je knuffelcontact of bubbel doet, wordt het nog beter. Dat sociale voedt ons.” 

In je woonkamer waan je je even volledig weg, maar helemaal als vroeger wordt het toch nooit, zegt Simon. “Je mist dat collectieve aspect van een groot feest. Vroeger vond ik het verschrikkelijk om tussen een massa van honderden bezwete mensen te staan, nu mis ik het ergens. Al kan even ‘No Scrubs’ van TLC of ‘Chandelier’ van Sia uit volle borst meekwijlen dat gemis toch enigszins camoufleren.”

* Simon is een schuilnaam.

Endorfines
Beeld Tim Coppens