Direct naar artikelinhoud
NieuwsMaatregelen

Overlegcomité hakt geen knopen door over versoepelingen en last ‘time-out’ in

Archiefbeeld.Beeld Wannes Nimmegeers

Met het stijgend aantal besmettingen en hospitalisaties in ons land is het niet verantwoord om nu te versoepelen, zo meldt premier Alexander De Croo op de persconferentie van het Overlegcomité. Er komt een ‘time-out’ tot volgende week vrijdag.

Bekijk de toespraak van premier De Croo

Video wordt geladen...

Geen versoepelingen of verstrengingen

“We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, zegt premier De Croo. “Na weken op een redelijk hoog plateau te hebben gezeten, zien we dat de cijfers stijgen. Het aantal bevestigde gevallen is de voorbije week met een kwart gestegen, maar vooral het aantal ziekenhuisopnames is sterk gestegen. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.”

“Als het stormt, kan je niet opstijgen. En met deze cijfers kan je niet versoepelen”, voegt hij eraan toe. “Dat zou onverantwoord zijn.”

En dus verandert er voorlopig niets aan de coronamaatregelen. Het Overlegcomité heeft beslist om “een time-out van een week” in te lassen om de stijgende cijfers te evalueren. Tot dan blijft het huidige ministerieel besluit van kracht.

‘Lente van de vrijheid’

De Croo kijkt net als iedereen uit naar de tijd waarop we van een terrasje in de zon kunnen genieten. “Als we nu onze verantwoordelijkheid nemen, is de lente van de vrijheid nabij.”

“Ik blijf ervan overtuigd dat het moment om te versoepelen niet meer zover af is, maar nu moeten we even wachten tot er meer duidelijkheid is”, aldus de premier. “Ik weet dat het voorbije jaar bijzonder zwaar was, we gaan door de zwaarste crisis sinds de tweede wereldoorlog, en dit teert op onze draagkracht.”

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Ziekenhuizen schakelen fase hoger

Vrijdag is de drempel van 400 covidpatiënten op intensieve zorg overschreden, lichtte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toe. Dat brengt met zich mee dat de ziekenhuizen in ons land van fase 1a naar fase 1b overgaan, wat inhoudt dat zij de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar moeten stellen voor covidpatiënten.

De minister verduidelijkt dat dat niet betekent dat andere zorg wordt uitgesteld, en drukt de bevolking op het hart om naar het ziekenhuis te gaan bij klachten.

Vandenbroucke kondigt aan dat er de komende dagen een aantal urgente beslissingen zullen worden ter versterking van de capaciteit in de geestelijke gezondheidszorg.