© REUTERS

Verhofstadt gaat met boek op ‘tournee’ in VS: “Amerika heeft Europa nodig”

Europarlementariër Guy Verhofstadt zegt dat indien Amerika terug ‘great’ wil worden, het niet kan zonder de Europa. “Amerika heeft twee benen nodig”, zegt Verhofstadt. “Een Amerikaans en Europees been. Als een van die twee ontbreekt, kan je niet lopen.” Verhofstadt verblijft momenteel in Amerika om zijn in het Engels gepubliceerde boek ‘Europe’s Last Chance’ te promoten.

MoLa

Het anti-Europeessentiment van Trump schoot al eerder in het verkeerde keelgat van eurofiel Verhofstadt. De oud-premier van ons land noemde de machtigste man ter wereld een clown. Die harde taal hanteert Verhofstadt niet meer. Wel herhaalde hij deze week een paar keer op de Amerikaanse tv, radio, in zaaltjes van denktanks in New York en Washington en tegen medewerkers van Congresleden dat The Donald een grote fout begaat. Hij wil het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat Europa de rug toekeren een ramp is in zijn Engels gepubliceerd boek: Europe’s Last Chance.

Bondgenoot

Volgens Verhofstadt is het louter toeval dat de Amerikaanse uitgave van zijn boek op hetzelfde moment verschijnt als de verkiezing van Eurosceptische Trump. “Het is helemaal niet in het Amerikaanse belang op Europa uiteen te zien vallen”, zegt Verhofstadt. “Om Amerika weer great te maken, heeft Trump Europa nodig. Een bondgenoot met een defensie-unie, zodat het niet altijd de Amerikanen moeten zijn die de klus moeten klaren.” Deze week was Verhofstadt te gast bij Amerikaanse zenders als Morning Joe en MSNBC om zijn boek te promoten. “Ik zat aan tafel met Republikeins Congreslid Joe Scarborough. Je bereikt er niet enkel de elite mee, maar ook de doorsnee Amerikaan.”

Speelbal van Rusland

Over hoe hij de Europese liefde die hij zelf voelt in Trump zal aanwakkeren heeft Verhofstadt een ludiek antwoord. “Ik zal hem mijn boek geven als ik morgen naar Washington afzak. Serieus, wij in Europa moeten stappen in de goede richting zetten. Zo overtuig je het beste. Niet te veel discussiëren, maar akkoorden afsluiten. We moeten echt stoppen met te denken dat de Amerikanen onze problemen, zoals in Kosovo nog gebeurde, voor ons komen oplossen.” Samenwerken met de VS is zeer realistisch volgens Verhofstadt, ondanks de oprukkende anti-Europese stemmen. “Iedereen zei vijf jaar geleden dat een defensie-unie onmogelijk was. Nu zitten we in een vergevorderde samenwerking tussen onze legers. Een bankenunie was in 2008 volgens Merkel ondenkbaar. Nu is die er feitelijk. Crisissen verplichten leiders in Europa te doen wat ze niet graag willen, omdat ze niet anders kunnen. Tenzij je afhankelijk wilt zijn van een situatie zoals we die nu beleven, als je een speelbal wilt zijn van de grote mogendheden als Amerika, Rusland en China.”

Zelfde waarden

Dat er geen animo meer is voor Europa ontkent Verhofstadt. “Als je Europeanen vraagt of ze vinden dat Europa gezamenlijk terrorisme en klimaatverandering moeten bestrijden krijg je resoluut een ja. Kiezers hebben een hekel aan hoe de unie nu werkt. We komen altijd iets te laat. Daarom pleit ik voor hervormingen en versterkingen. Als er niets gebeurt valt de unie uit elkaar en krijgt Trump gelijk.” De liberaal is blij dat zijn boek in de VS verschijnt. “Want de Amerikanen moeten helpen Europa in de juiste richting te duwen. We delen de zelfde waarden in een onzekere wereld. De zwaarste strijd die het Amerikaanse leger ooit geleverd heeft, was de slag om de Ardennen. We hebben een gezamenlijke geschiedenis. Dat neemt niemand ons af. Ook een Amerikaans president niet”, aldus Verhofstadt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer