Direct naar artikelinhoud
NieuwsAstraZeneca

Advies Hoge Gezondheidsraad: nog steeds geen AstraZeneca-vaccin voor 55-plussers

Advies Hoge Gezondheidsraad: nog steeds geen AstraZeneca-vaccin voor 55-plussers
Beeld via REUTERS

In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om het vaccin van AstraZeneca voorlopig nog steeds niet toe te dienen aan mensen ouder dan 55.

Het vaccin van AstraZeneca zal voorlopig niet gebruikt worden om de oudere bevolking in te enten. In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om het vaccin nog steeds enkel in te zetten bij de vaccinatie van 18- tot 55-jarigen, zoals al eerder beslist werd.

Intussen is echter duidelijk geworden dat het vaccin van AstraZeneca ook bij ouderen effectief is. De resultaten van de Schotse vaccinatiecampagne tonen dat een prik met het AstraZeneca-vaccin de hospitalisaties als gevolg van covid-19 flink doet dalen.

De voorbije dagen gingen dan ook stemmen op om de doelgroep van het vaccin uit te breiden, zodat de mensen die het meeste risico op zware ziekte lopen, zo snel mogelijk ingeënt kunnen worden. Maar de Hoge Gezondheidsraad wil eerst robuustere cijfers zien, voor het vaccin ook bij ouderen toegediend wordt. De verwachting is dat er tegen eind maart meer duidelijkheid is.

In een ander advies geeft de Hoge Gezondheidsraad aan dat de vaccins die nu beschikbaar zijn in ons land – AstraZeneca, Pfizer en Moderne – in principe toegediend mogen worden aan zwangere vrouwen. Maar: de arts moet daarbij patiënt per patiënt overwegen of vaccinatie aangewezen is. “De Hoge Gezondheidsraad beveelt momenteel geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen.”