Vaccin van AstraZeneca geschikt voor zwangere vrouwen en risicopatiënten

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Net als de andere goedgekeurde coronavaccins, kan ook het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford gebruikt worden voor zwangere vrouwen en een reeks mensen met onderliggende aandoeningen. Het vaccin blijft voorlopig wel voorbehouden voor mensen tot 55 jaar. Dat meldt de taskforce vaccinatie vrijdag, na adviezen van de Hoge Gezondheidsraad.

“Vandaag weten we van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) dat ook het AstraZeneca-vaccin kan worden toegediend aan zwangere vrouwen (naast dat van Pfizer en Moderna, aan dezelfde voorwaarden), en dat het werkzaam is bij volwassenen tot en met 55 jaar, ook als deze laatsten bepaalde onderliggende aandoeningen hebben”, stelt de taskforce.

Sommige mensen met sterk verlaagde immuniteit krijgen wel beter een zogenoemd mRNA-vaccin, met name dat van Pfizer/BioNTech of Moderna. “Deze vaccins stimuleren sterker het immuunsysteem en zijn daardoor meer doeltreffend voor patiënten met verlaagde immuniteit”, klinkt het. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met borst-, darm- of longkanker, leukemie, mensen met een actieve hiv-infectie of mensen die op een transplantatie wachten.

De Hoge Gezondheidsraad bekijkt momenteel of de leeftijdsgrens van het AstraZeneca-vaccin op 55 jaar moet blijven, of dat die verhoogd kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen