Direct naar artikelinhoud
NieuwsOverlegcomité

Premier De Croo stelt versoepelingen uit: ‘We moeten nu verantwoordelijkheid nemen, lente van vrijheid komt eraan’

Premier De Croo stelt versoepelingen uit: ‘We moeten nu verantwoordelijkheid nemen, lente van vrijheid komt eraan’
Beeld EPA

Het is nog te vroeg om bijkomende versoepelingen aan te kondigen. De coronacijfers zijn op dit moment te slecht, kondigde premier Alexander De Croo aan op de persconferentie van het Overlegcomité. Vooral de stijgende hospitalisatiecijfers baren de politici zorgen. ‘Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers versoepelen zou roekeloos en onverantwoord zijn’, klonk het.

Video wordt geladen...

“We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, stelde De Croo. “We zien dat de cijfers van het aantal besmettingen stijgen, maar vooral het aantal ziekenhuisopnames baart ons zorgen. Het gaat over toenames in het hele land.”

“Ik wil het jullie persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Ik weet dat het moeilijk is en dat de verleiding soms groot is om te genieten van de lente die we geroken hebben. Maar dit is een delicaat moment. Het feit dat zoveel mensen in het ziekenhuis belanden, is een teken aan de wand. Maar als we allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen, is die lente van vrijheid in aantocht.”

200 ziekenhuisopnames op één dag

Viroloog Steven Van Gucht liet eerder op de dag weten dat er meer dan tweehonderd patiënten opgenomen werden in het ziekenhuis. “Het is sinds december geleden dat dat cijfer zo hoog was”, klonk het.

De uitbreiding van de buitenbubbel van vier naar acht personen heeft het met andere woorden niet gehaald. Het reisverbod blijft tot 1 april van kracht, ondanks druk van Europa.

Contactberoepen mogen - zoals eerder beslist - vanaf 1 maart wel opnieuw aan de slag. Een uitzondering gold voor de kappers, zij zijn al bijna twee weken coronakapsels aan het wegwerken.

Van Ranst: ‘Enige juiste beslissing’

“Dit is de enige juiste beslissing”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “De recente cijfers rond ziekenhuisopnames waren helemaal niet goed. De wiskundige voorspellingen die gemaakt werden, komen nu helemaal uit. Voor versoepelingen was het echt te vroeg. Als mensen de cijfers bekijken, zullen ze dat ook wel begrijpen.”

“Het huidige pakket aan maatregelen zou moeten volstaan om een antwoord te bieden op de heropflakkering , maar dan moeten ze ook gevolgd worden. In de voorbije weken zagen we dat die bereidheid om de regels te respecteren daalde. Dat is gevaarlijk. Of er volgende week wel versoepeld kan worden? Dat blijft hoogst onzeker.”