Thierry Neuville. ©  EPA-EFE

Arctic Rally: Tanak leidt in de sneeuw, Neuville beperkt de schade

Ott Tanak (Hyundai) staat aan de leiding na de eerste dag van de Arctic Rally, een nieuwe WK-manche in Finland. Zijn teambenpoot Thierry Neuville sloot af als vierde.

Marc Cornelissen

De Arctic Rally is een van de oudste van Europa, maar staat voor het eerst op de WK-kalender ter vervanging van Zweden. De eerste dag bestond uit twee passages over dezelfde proef, de eerste keer bij licht, de tweede in het donker. Telkens was Ott Tanak het snelst, geholpen door zijn startpositie (zevende). De rijders die in de Rally van Monte Carlo goed hadden gescoord, moesten als eerste over de baan en kregen verse sneeuw te vegen. WK-leider Sébastien Ogier (Toyota) moest openen en staat pas negende op 50 seconden.

Thierry Neuville werd derde in Monte Carlo en moest dus als derde starten, maar hij kon de schade enigszins beperken met een vierde plaats op net geen 30 seconden van Tanak. “Wat onderstuur in de laatste doortocht en we werken nog aan de communicatie met mijn nieuwe copiloot”, zei de Oostkantonner. “Vierde geeft ons een goede startplek voor zaterdag. Daar moeten we van profiteren.”

Voor Neuville staan Craig Breen (Hyundai, op 16 seconden van Tanak) en de jonge Kalle Rovanpera (Toyota, op 20 seconden), die even vast stak in de sneeuw. Nog een jonge kerel die zich liet opmerken: de 19-jarige Oliver Solberg – zoon van oud-wereldkampioen Petter – die zijn debuut maakt met een WRC. Hij opende met een vierde tijd en staat achtste. (mc)

Oliver Solberg. ©  ISOPIX

Oliver Solberg. ©  Lehtikuva via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer