Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Djalali

Eindelijk nog eens bezoek bij Djalali in Iraanse gevangenis

Actie voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali.Beeld Photo News

Bijna 100 dagen zit de Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali (49), gastprof aan de VUB, in eenzame opsluiting, maar onlangs kreeg hij voor het eerst weer bezoek. ‘Hij is vermagerd en heeft een lage polsslag’, zegt zijn echtgenote vanuit Zweden.

Tien dagen geleden mochten Djalali’s moeder en zus, die in Iran wonen, een bezoek brengen aan Ahmadreza Djalali. “Het eerste bezoek sinds lang”, zegt zijn echtgenote Vida Mehrannia. “De laatste keer was nog voor corona. Hij is blijkbaar kilo’s vermagerd en heeft een lage polsslag.” 

Zelf heeft Vida Mehrannia geen enkel contact meer met haar man. Terwijl ze vroeger regelmatig konden telefoneren, is dat volledig opgedroogd sinds de Iraanse gevangenis hem in november in isolatie heeft geplaatst. Het laatste telefoontje dateert van 24 november 2020, toen Djalali afscheid leek te nemen van zijn vrouw. “Als er iets gebeurt, zeg hem (Djalali’s zoon) dan dat het een verkeersongeluk was”, zei Djalali toen tegen Mehrannia. 

Zijn advocaat vernam dat Djalali naar een andere gevangenis zou gaan met het oog op zijn executie. Die zou binnen de week gebeuren. Er volgde internationaal protest en die executie lijkt op het laatste nippertje vermeden. 

De week na de aankondiging van zijn executie was er in België het proces tegen de terreurcel die in 2018 een aanslag beraamde op een grote bijeenkomst van de Iraanse oppositie. In december gaf de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif te kennen dat Iran bereid was tot een gevangenenruil. 

Vida Mehrannia zette haar hoop op zo’n gevangenenruil, maar het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) sloot het vrijwel meteen uit. “Bij ons gaat iemand de gevangenis in op basis van rechtspraak en wetten, gevangenen zijn geen politieke pasmunt”, klonk het eerder deze maand.