Hier heb je de keuze: aansluiten op riolering of 1.500 euro belasting betalen

© vh

Maldegemnaars die weigeren om aan hun huis een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen, krijgen voortaan een factuur van 1.500 euro in de bus.

mye

De Maldegemse gemeenteraad heeft een nieuw subsidiereglement goedgekeurd om de keuring terug te betalen van een pas aangelegd gescheiden rioleringsstelsel voor afval- en regenwater. “Burgers kunnen een terugbetaling tot maximum 120 euro van hun keuringskost ontvangen”, zegt bevoegd schepen Erwin Goethals (Groen).

“We voorzien naar schatting 325 keuringen per jaar en we verhogen het budget hiervoor met 39.000 euro.”

Wie weigert om het gescheiden stelsel aan te leggen, zal een belasting moeten betalen.

“Want je voldoet niet aan de Vlarem-wetgeving en je kan daarvoor vervolgd worden”, weet schepen Goethals.

“In de praktijk gebeurt dit niet of nauwelijks. Dat is om twee redenen onaanvaardbaar. Ten eerste gaat de investering van overheid en meewerkende burgers verloren, want de doelstelling om het water zuiver te krijgen wordt niet bereikt zolang niet iedereen meedoet.”

“Ten tweede mist het gemeentebestuur het resterend deel van de Vlaamse subsidie die aan rioleringsprojecten vasthangt, zolang niet alle burgers hebben aangetoond dat ze mee zuiveren.”

“Voor het project in Donk bijvoorbeeld dat al in 2014 werd afgewerkt, heeft de gemeente nog 320.000 euro te goed omdat enkele mensen nog niet in orde zijn. Dat ligt soms aan slordigheid of nalatigheid, maar soms, in zeldzame gevallen, ook aan onwil.”

“Voor die mensen heeft het bestuur vanaf nu een stok achter de deur in de vorm van een belastingreglement van 1.500 euro voor wie niet klaar is met afkoppelen op het ogenblik dat het rioleringsproject klaar is.”

“De gemeente hoopt geen euro van deze belasting te moeten innen, omdat iedereen dit, vanwege het forse bedrag, goed in het oog zal houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen