Direct naar artikelinhoud
FilmnieuwsGolden Globes

Netflix-serie ‘The Crown’ grote winnaar bij Golden Globe Awards

Emma Corrin als prinses Diana in ‘The Crown’.Beeld AP

De Netflix-serie The Crown is bij de uitreiking van de Golden Globes uitgeroepen tot beste tv-serie in de categorie drama. Ook Emma Corrin en Josh O’Connor, die de rollen van prinses Diana en prins Charles spelen in het vierde seizoen van The Crown, vielen beiden in de prijzen. 

Corrin en O’Connor wonnen in de categorie beste acteur en actrice van een televisiedrama. Het is voor beide acteurs de eerste Golden Globe.

The Crown maakte daarmee de hoge verwachtingen waar. De serie was genomineerd voor zes beeldjes en wist er daarvan vier te verzilveren. De vierde prijs ging naar Gillian Anderson voor haar rol als Margaret Thatcher, in de categorie beste bijrol.

Corrin versloeg haar collega bij The Crown, Olivia Colman, die voor haar rol als Queen Elizabeth in dezelfde categorie genomineerd was. Corrin leek totaal overvallen met haar prijs. “Ontzettend bedankt, dit is echt een enorme eer. Ik wil het hele team bedanken voor de geweldige tijd die ik op de set heb gehad. En vooral heel veel dank aan mijn ‘Prince Charming’ Josh O’Connor, zonder jou had ik dit niet gekund”, zei ze. Ze bedankte ook wijlen prinses Diana voor haar compassie en empathie. “Namens iedereen die zich u herinnert en in zijn of haar hart draagt: bedankt voor alles.”

O’Connor toonde zich eveneens verrast met zijn winst. Hij gaf onder anderen mede-genomineerden Al Pacino (Hunters) en Jason Bateman (Ozark) het nakijken. Hij kon nauwelijks geloven dat hij gewonnen had. “Pfff...wow. Dit is echt ongelooflijk, echt ongelooflijk. Wat een eer om met deze mensen genomineerd te mogen zijn. Ik ben enorm dankbaar voor deze prijs en wil het hele team van The Crown bedanken voor alles.”

Emma Corrin, die prinses Diana vertolkt in het vierde seizoen van ‘The Crown’, bij de uitreiking van de Golden Globes.Beeld AFP

Ook de Canadese comedyserie Schitt’s Creek werd beloond met een aantal prijzen, al wist de show niet alle vijf nominaties te verzilveren. De in de Verenigde Staten razend populaire Netflix-serie werd uitgeroepen tot beste comedy-serie. Actrice Catherine O’Hara, die de vrouwelijke hoofdrol speelt, won de prijs voor beste actrice in de categorie comedy.

Ook de film Borat Subsequent Moviefilm won twee prijzen, voor beste comedyfilm en beste comedy-acteur (Sacha Baron Cohen).

De prijs voor beste dramafilm ging naar Nomadland, geregisseerd door Chloé Zhao. Zij was tevens de tweede vrouw, én gekleurde vrouw, die een Golden Globe won voor beste regisseur. De Golden Globes werden voor het eerst uitgereikt vanaf twee verschillende locaties, New York en Los Angeles, en werden gepresenteerd door Amy Poehler en Tina Fey. Alle genomineerden keken vanuit huis mee via een Zoom-verbinding.

Gillian Anderson won een prijs voor haar rol als Margaret Thatcher.Beeld AP

Postuum

Chadwick Boseman, de Black Panther-acteur die in augustus 2020 op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, heeft postuum een Golden Globe gewonnen voor zijn rol als jazzmuzikant in de film Ma Rainey’s Black Bottom. Boseman is de tweede acteur die deze prijs, Best Actor Motion Picture Drama, na zijn dood ontvangt. Zijn vrouw Simone nam de prijs namens hem virtueel in ontvangst en dat ging gepaard met veel emoties.

“Hij zou God bedankt hebben. Hij zou zijn ouders bedankt hebben. Hij zou zijn voorouders bedankt hebben voor hun wijsheid, opofferingen en leiding die ze hem gegeven hebben. Hij zou iets moois en inspirerends gezegd hebben, om mensen aan te sporen met het idee: ga ervoor, je kan het,” aldus Simone, die haar tranen tijdens het dankwoord niet kon bedwingen.

Simone was tijdens de uitreiking omringd door haar naaste familieleden, die net zo emotioneel waren als zij. “Ik kan dit niet precies zeggen zoals Chadwick dat zou doen, maar we zijn echt ontzettend dankbaar. Ik wil Denzel Washington bedanken, die altijd een mentor is geweest voor mijn man. En de geweldige Viola Davis, ook zo’n kanjer die zich bezighield met hem. Zonder deze mensen had hij dit niet kunnen bereiken. Ook heel veel dank aan de Hollywood Foreign Press Association voor deze erkenning. Nogmaals, we zijn heel dankbaar voor dit prachtige moment.”

Renee Zellweger maakt de award voor Chadwick Boseman bekend.Beeld via Reuters