Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Studie: ‘Pfizer-vaccin mogelijk minder effectief bij mensen met obesitas’

Studie: ‘Pfizer-vaccin mogelijk minder effectief bij mensen met obesitas’
Beeld Wannes Nimmegeers

Het Pfizer-vaccin is mogelijk minder effectief bij mensen die lijden aan obesitas. Dat blijkt uit een nieuwe Italiaanse studie waarover The Guardian bericht. Zwaarlijvige mensen lijken bij een tweede prik minder antilichamen aan te maken, waardoor ze niet voldoende beschermd zouden kunnen zijn. 

Italiaanse wetenschappers ontdekten dat mensen met obesitas bij de tweede prik maar de helft van het aantal antilichamen produceerden in vergelijking met gezonde mensen. Volgens de onderzoekers zou dat kunnen betekenen dat deze mensen in de toekomst een extra ‘boostdosis’ nodig hebben om voldoende beschermd te zijn. 

Op dit moment is het nog te vroeg om dit met zekerheid te zeggen. Het gaat om een eerste voorlopige studie, die nog niet peer reviewed is (door vakgenoten gecontroleerd). Bovendien is nog niet duidelijk wat het tekort aan antilichamen precies betekent voor de werking van het vaccin. “Pas als onze gegevens zouden worden bevestigd door grotere studies, zou een extra dosis van het vaccin of een hogere dosis voor mensen met obesitas een optie kunnen zijn”,  zegt onderzoeker Aldo Venuti van het Istituti Fisioterapici Ospitalieri in Rome.

Wat wel zeker is dat mensen met obesitas harder kunnen getroffen worden door het coronavirus. Volgens eerdere studies verhoogt zwaarlijvigheid het risico op overlijden aan corona met 50 procent. Ook het risico om in het ziekenhuis te belanden wordt door obesitas verhoogd met 113 procent.