© BELGA

Drie voetballers moeten boete betalen voor illegaal gokken

Voetballers Tuur Dierckx (Antwerp) Knowledge Musona (KV Oostende) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) hebben een effectieve geldboete ontvangen van 3.000 euro voor het gokken op voetbalwedstrijden. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Brecht Vermeulen aan minister van justitie Koen Geens (CD&V).

JoRo

Momenteel lopen er vier sanctieprocedures tegen profvoetballers die op hun eigen wedstrijden gegokt hebben. Drie spelers kregen reeds een administratieve geldboete van 3.000 euro. Een speler ging reeds over tot het betalen van deze boete, de andere twee spelers kunnen nog in beroep gaan. Wie de speler is die reeds betaald heeft werd niet meegedeeld. Een uitspraak in de vierde zaak, rond Anderlecht-voetballer Olivier Deschacht, is er nog niet.

Vorig jaar raakte bekend dat Anderlecht speler Olivier Deschacht gegokt heeft op diverse voetbalwedstrijden, waaronder ook matchen van Anderlecht zelf. Ook Tuur Dierckx (Antwerp), Knowledge Musona (KV Oostende) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) zijn opgeroepen door de kansspelcommissie, om over hun gokgedrag te spreken.

“Gokken is illegaal”

Het gokken op wedstrijden van de eigen club is niet alleen strafrechtelijk verboden, maar ook verboden volgens de cao’s die met de spelersbonden zijn afgesloten, volgens de individuele arbeidsovereenkomsten én volgens het bondsreglement van de KBVB. “De spelers hadden dus absoluut moeten weten dat het gokken op eigen wedstrijden illegaal is”, zegt Brecht Vermeulen van N-VA. “Het is niet omdat de spelers de wedstrijden niet manipuleren, dat het toegestaan is om op de eigen wedstrijden te gokken.”

© N-VA/Imagedesk

Vermeulen meent dat ook de clubs, Pro league en KBVB nog meer moeten inzetten op het sensibiliseren van de spelers, bijvoorbeeld door een jaarlijkse infosessie van elke profclub voor hun eigen spelers. De media-aandacht voor deze zaken zal hier zeker ook mee gespeeld hebben.

“Daarnaast kan de politiek ook ingrijpen, zodat de identificatie van gokkers vlot verloopt”, zegt Vermeulen. “Minister Geens gaf reeds mee dat er tegen het eind van dit jaar maatregelen worden genomen om identificatieproblemen op te lossen. Vandaag kan namelijk elke gokker onder talloze nicknames meespelen. Jammer genoeg is de minister van oordeel dat e-ID identificatie momenteel niet aan de orde is omdat de operatoren dan de toestemming moeten krijgen van de privacy commissie. Dergelijke e-ID identificatie is in het belang van zowel Kansspelcommissie als de gokker zelf. Dit had de onduidelijkheid van de zaak Deschacht voor een deel kunnen wegnemen”, aldus Vermeulen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer