Sophie Wilmès tegen idee om vaccinatie koppelen aan meer vrijheid om zich in Europa te verplaatsen

 ©  put

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) is niet te spreken over het voorstel van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om een “digitale groene pas” te geven aan wie gevaccineerd is tegen het coronavirus. “Voor België is hier geen sprake van”, schrijft Wilmès maandag op Twitter.

Laurence Torck

“De eerbiediging van het non-discriminatiebeginsel is des te fundamenteler omdat vaccinatie niet verplicht is en er nog geen algemene toegang is tot het vaccin”, schrijft Wilmès als antwoord op een Tweet van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Die laatste had maandag aangekondigd dat er de komende weken een wetsvoorstel zou worden ingediend om een Digital Green Pass te creëren – een digitale pas die moet kunnen bewijzen dat iemand gevaccineerd is, en waarop ook de resultaten van testen te zien zijn van diegenen zonder vaccin. Er zou ook informatie op moeten staan over een eventuele genezing van het coronavirus. “We willen de komende maand de technische voorwaarden creëren”, zei Von der Leyen maandagochtend tijdens een videogesprek met Europarlementsleden van haar partij CDU/CSU. Het voorstel zou op 17 maart al kunnen worden ingediend.

(Lees verder onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Discriminatie

Volgens minister Wilmès is het idee van een gestandaardiseerd Europees systeem waarop informatie over de vaccinatie of testresultaten van elk individu digitaal kunnen worden verzameld, geen slecht idee. Maar zo’n pas zou discriminerend kunnen zijn voor wie niet ingeënt is met een coronavaccin. En aangezien het in ons land niet verplicht is om zich te laten vaccineren, zou zo’n pas voor problemen kunnen zorgen. Volgens Wilmès is het daarom dan ook absoluut niet de bedoeling dat er voor ons land zo’n pas komt.

LEES OOK. Ontwikkeling van Europees vaccinatiebewijs duurt nog minstens drie maanden

Op de dagelijkse persbriefing van de Europese Commissie legde Von der Leyen uit dat de bevoegdheid om te beslissen of er aan zo’n bewijs andere voordelen worden gekoppeld, zoals de aanschaf van festivaltickets, bij de lidstaten blijft. Heel wat landen die rekenen op toerisme lieten al weten zo’n pas een goed idee te vinden. Duitsland, Frankrijk en België staan eerder op de rem uit angst voor een verdoken vaccinatieplicht of discriminatie tussen burgers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen