Direct naar artikelinhoud
NieuwsDries Van Langenhove

Van Langenhove verzet zich niet tegen opheffing immuniteit

Dries Van Langenhove overtrad onlangs nog de coronamaatregelen met een trip naar Parijs voor een extreemrechtse betoging.Beeld Huffington Post

Kamerlid Dries Van Langenhove verzet zich niet tegen het opheffen van zijn parlementaire onschendbaarheid. Dat heeft hij herhaald in de commissie Vervolgingen. ‘Ik wil mijn naam kunnen zuiveren in de rechtbank.’

Het parket van Oost-Vlaanderen diende onlangs een verzoek in om de parlementaire onschendbaarheid van Kamerlid Dries Van Langenhove op te heffen. Aanleiding is het gerechtelijk onderzoek dat werd opgestart na een Pano-reportage over jongerenbeweging Schild & Vrienden in 2018. Daarin werd getoond hoe er in geheime chatgroepen racistische en antisemitische berichten werden gedeeld. Uit het onderzoek, dat De Morgen reconstrueerde, bleek onder meer dat Van Langenhove zelf een aantal berichten postte (DM 13/2).

Het parket wil Van Langenhove naar de correctionele rechtbank kunnen doorverwijzen. Maar eerst moet het parlement de opheffing van zijn onschendbaarheid goedkeuren. De leden van de commissie Vervolgingen hoorden vorige week de procureur-generaal. Vandaag was het aan Van Langenhove zelf. Daarbij hield hij vast aan wat hij eerder al aangaf, namelijk dat zich graag wil verantwoorden voor de rechtbank. “Zo kan ik mijn naam zuiveren”, zegt hij daarover aan De Morgen. “Een kans die ik in de media niet heb gekregen.”

De commissie zal nu een advies overmaken aan de plenaire vergadering. De kans is groot dat die binnenkort zijn immuniteit doorbreekt.