Na de "stoppen met te veel zeuren"-uitspraak: had Erika Vlieghe nu gelijk of niet?

Infectiologe Erika Vlieghe werd overladen met pek en veren op sociale media nadat ze in “De zevende dag” had gezegd dat we niet te veel mogen zeuren over de coronamaatregelen, omdat we het dan enkel erger maken. Maar klopt dat ook? Psychologe Margot Bastin (KU Leuven) geeft Vlieghe deels gelijk: “Het is wel belangrijk dat je erover kan praten, maar blijf zeker niet te lang rond die negatieve gevoelens hangen.”

Erika Vlieghe (UAntwerpen) deed haar uitspraak nochtans genuanceerd gisteren: ze geeft volmondig toe dat de maatregelen loodzwaar zijn en lang duren, en moeilijk zijn voor kwetsbare groepen zoals de jongeren, maar aan de andere kant vond ze toch ook dat “als we heel vaak tegen elkaar zeggen ‘het is verschrikkelijk, en we houden het niet meer vol’, dan houden we het ook niet meer vol. (…) We moeten stoppen met te veel te zeuren.” 

Bekijk hier het fragment uit "De zevende dag". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Margot Bastin kijkt al jaren specifiek naar communicatie tussen jongeren. “We stellen daar twee belangrijke dingen vast: ten eerste is het belangrijk om elkaar te kunnen steunen, en als je je slecht voelt, om steun te kunnen zoeken bij andere mensen. Je moet er, zeker in deze coronatijden, over spreken als het minder gaat,” vertelt ze in “De wereld vandaag”.

Tegelijk zijn er wel belangrijke nuances, en daar treedt Bastin Vlieghe bij: je mag ook niet te lang in negativiteit blijven hangen: “We stellen vast dat als de focus negatief blijft, bijvoorbeeld weken aan een stuk, of uren aan een stuk, dit negatief kan zijn voor het welzijn.” 

Je moet erover kunnen praten, maar blijf niet te lang in het negatieve hangen

“Praat over je problemen, doe het, maar probeer ook los te komen van de negativiteit,” vat Bastin samen. Probeer verder te komen met je probleem, en als dat niet kan – corona kunnen we nu eenmaal niet zomaar oplossen – probeer dan te denken aan andere activiteiten zoals buitenactiviteiten of probeer eens iets nieuws uit, zoals een nieuw instrument leren of een nieuwe taal leren."

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen