©  AFP

Zo bereken je eenvoudig welk coronavaccin je zal krijgen

Wie zich online registreert voor een vaccin, weet welk type vaccin er zal toegediend worden: Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Maar je kan ook zelf eenvoudig berekenen welk vaccin je krijgt, door te kijken naar de twee data op je uitnodigingsbrief. Drie weken tussentijd is Pfizer, vier weken Moderna en twaalf weken AstraZeneca.

Koen Snoekx

Wie zich wil laten vaccineren, zal pas in het vaccinatiecentrum te weten komen welk type vaccin er zal toegediend worden. Dat is wat de overheid tot nog toe communiceerde, al blijkt dat niet te kloppen. Wie per sms of mail uitgenodigd wordt voor zijn vaccinatie en zijn afspraak online bevestigt, krijgt immers op dat moment al te zien welk type vaccin in zijn bovenarm zal belanden.

“Dat klopt inderdaad”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als je online je afspraak bevestigt, verplaatst of weigert, staat er inderdaad vermeld welk vaccin je zal krijgen. Het softwaresysteem geeft het type vaccin automatisch weer, iets wat ook voor ons een verrassing was.”

Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat de ‘bug’ in het systeem wellicht niet wegwerken. “Mensen die het nieuws over de vaccinaties op de voet volgen, kunnen immers ook via hun uitnodigingsbrief achterhalen welk type vaccin ze zullen ontvangen”, zegt Moonens.

“Op die brief staan twee data vermeld: een datum voor de eerste dosis, een tweede datum voor de tweede prik. Bedraagt de termijn tussen die twee data drie weken dan krijgt u het Pfizer-vaccin, bij vier weken is dat het Moderna-vaccin, bij twaalf weken het AstraZeneca-vaccin.”

Vaccinshoppen

Of op die manier de deur niet op een kier wordt gezet voor het zogenaamde vaccinshoppen, waarbij mensen een vaccin weigeren en kiezen voor een ander type vaccin? “Op dit moment zijn er in de vaccinatiecentra enkel AstraZeneca-vaccins beschikbaar”, zegt Moonens.

“Wie de voorgestelde datum weigert en een nieuwe afspraak wil maken, zal enkel kunnen kiezen voor een ander tijdstip tijdens diezelfde week of hoogstens de week daarna. Aangezien er op dit moment dus enkel AstraZeneca-vaccins voorhanden zijn in de vaccinatiecentra maakt dat dus geen verschil.”

Maar ook wanneer er andere types van vaccins beschikbaar zullen zijn in de vaccinatiecentra zal vaccinshoppen volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid in principe niet mogelijk zijn. “Wanneer je een afspraak maakt voor een vaccin, krijg je een bepaalde vaccinatielijn toegewezen, waaraan een bepaald type vaccin verbonden is”, zegt Moonens. “Wie een nieuwe afspraak maakt, zal in principe opnieuw bij dezelfde vaccinatielijn en dus hetzelfde type vaccin uitkomen.”

Vaccinshoppen heeft volgens Joris Moonens ook geen zin “omdat er geen slechte vaccins zijn”. “Elk vaccin, en dus ook dat van AstraZeneca, beschermt tegen zware ziekte of overlijden. Je zal bij het ene vaccin misschien wat meer verkouden zijn dan bij het andere, maar het gaat er toch om dat de vaccinatie ervoor zorgt dat er minder ziekenhuisopnames en overlijdens zijn”, zegt Moonens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER