Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

WHO-topman: ‘Onrealistisch dat we tegen eind dit jaar van Covid verlost zijn’

Mensen in de straten van de Italiaanse hoofdstad Rome.Beeld EPA

Het is ‘zeer voorbarig en onrealistisch’ te denken dat de mensheid tegen het einde van het jaar van Covid-19 verlost is. Dat zegt WHO-arts Michael Ryan, hoofd van het Gezondheidsprogramma bij de VN. Ryan denkt wel dat vaccins de ergste gevolgen van het virus zullen tegengaan.

en

“Waar we wel vanaf zouden kunnen geraken zijn, als we intelligent zijn, dat zijn de ziekenhuisopnames, de sterfgevallen en de tragedies die met deze pandemie gepaard gaan”, zegt hij.

“Als de vaccins effect beginnen te hebben, zullen niet enkel de sterfgevallen en ziekenhuisopnames dalen. Ook zullen de vaccins een significante impact hebben op de overdracht van het virus en het risico op besmetting. Dan zullen we de pandemie vermoedelijk vlugger onder controle krijgen”, klonk het op een persbriefing in de Zwitserse stad Genève.

‘Teleurstellend’

Na zes opeenvolgende weken van daling, is het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd gemeld wordt opnieuw aan het stijgen. “Dit is teleurstellend, maar niet verrassend”, zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens het persmoment. Hij stelde dat de stijgende trend zich zowat overal voordoet. Enkel Afrika en de regio ten westen van de Stille Oceaan ontsnappen aan de evolutie.

WHO-arts Michael Ryan.Beeld AFP

Als reden voor de toename verwees de WHO-topman onder meer naar de versoepeling van coronamaatregelen, de verdere verspreiding van nieuwe varianten en de vaststelling dat heel wat mensen minder voorzichtig zijn. Tedros drong er bij de internationale gemeenschap op aan niet enkel op vaccinaties te rekenen, maar om ook de belangrijkste basisregels op het vlak van hygiëne te blijven volgen.

De WHO-topman noemde het tot slot bemoedigend dat er eindelijk werd begonnen met het verstrekken van vaccins aan het medisch personeel in armere landen, zoals bijvoorbeeld de West-Afrikaanse landen Ghana en Ivoorkust. Tegen eind mei zullen naar verwachting 237 miljoen dosissen van coronavaccins klaar zijn voor verdeling in 142 armere landen. “Het is betreurenswaardig dat dit bijna drie maanden na het begin van de vaccinatiecampagnes in enkele van de rijkste landen gebeurt”, zo klonk het wel.