Kantelpunt voor bitcoin: ‘Brede acceptatie ofwel speculatieve implosie’

Volgens de zakenbank Citigroup staat de cryptomunt bitcoin op een kantelpunt. ‘De ontwikkelingen op korte termijn zullen een beslissende rol spelen’, merkt de bank op. ‘Ofwel volgt een acceptatie door de bredere maatschappij, ofwel een speculatieve implosie.’

Bitcoin heeft opnieuw een volatiele rit achter de rug. Nadat de waarde van de cryptomunt vorig week van 57.500 dollar naar 45.200 dollar was gezakt, is de munt op het moment van dit schrijven opnieuw 49.100 dollar waard. Die plotse daling kwam er onder meer na een tweet van Elon Musk die liet uitschijnen dat hij de waarde van bitcoin en ethereum vrij hoog vond.

Volatiele cryptomunt

De volatiliteit van de cryptomunten blijft voor beroering zorgen. Vorige week heeft bijvoorbeeld Sebastian Siemiatkowski, de topman van de Zweese betaalverwerker Klarna, in een interview met de zakenzender CNBC gezegd dat hij ‘diep bezorgd’ is over de posts die bitcoin op Twitter promoten. De topman vindt dat de toezichthouders moeten optreden om mensen te beschermen tegen mogelijke verliezen. Ook Bill Gates, oprichter van Microsoft, heeft al een waarschuwing de wereld ingestuurd. ‘Wie minder geld heeft dan Elon Musk moet opletten’, aldus de miljardair.

Veel experts zijn er op dit moment dan ook van overtuigd dat de cryptomunt niet gebruikt kan worden als betaalmiddel. Toch heeft Citigroup het na de afgelopen weken over een kantelpunt. Volgens de zakenbank is de toekomst van de cryptomunt afhankelijk van de ontwikkelingen op korte termijn.

‘Een groot aantal risico’s en obstakels staat in de weg van de opmars van de bitcoin’, aldus de zakenbank. ‘De toekomst van de munt is dus nog altijd onzeker, maar de ontwikkelingen op korte termijn zullen een beslissende rol spelen, nu de digidukaat op het kantelpunt staat van de acceptatie door de bredere maatschappij of een speculatieve implosie.’

Institutionele beleggers

Hoe dan ook lijkt de cryptomunt veel bedrijven en institutionele beleggers aan te spreken. Zo heeft Musk via zijn bedrijf Tesla onlangs voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins gekocht. Mastercard heeft vorige maand dan weer beloofd dat het cryptomunten in zijn betalingsnetwerk gaat toelaten. ‘Dat staat in schril contrast met enkele jaren geleden toen de cryptomunten vooral door particuliere beleggers werden gekocht’, merkt Citigroup op.

Volgens de zakenbank kunnen de geplande digitale munten van de centrale banken en de zogeheten stablecoins de weg plaveien voor bitcoin. ‘Zodra bedrijven en particulieren probleemloos toegang krijgen tot die betaalmiddelen kan bitcoin het internationale betaalmiddel bij uitstek worden’, klinkt het. De zakenbank haalt snelle betalingen en het internationale karakter van bitcoin aan als de grootste troeven.

(mah)

Lees ook:

Meer