Belgen grijpen naast medailles op EK roeien voor junioren

De Belgen zijn er zondag op de slotdag van het EK roeien voor junioren in het Litouwse Trakai niet in geslaagd medailles te veroveren. Ze strandden telkens op de vierde plaats.

Skiffeur Brent De Bleser viel net naast het podium. De Litouwer Kelmelis nam van meet af aan de leiding in handen. De Nederlander Schwarz en de Duitser Finger veroverden zilver en brons. De Bleser kon zich halfweg op de vierde plaats nestelen en bleef tot op 500m op amper twee seconden van de Duitser hangen. In de slotmeters betaalde De Bleser de tol voor zijn sterke terugkeer. Hij moest uiteindelijk het brons aan Finger laten.

De Belgische dubbelvier jongens strandden eveneens op de ongelukkige vierde plaats. Liam Beerlandt, Marlon Colpaert, Sander de Witte en Bert Verkest openden iets te aarzelend hun finale. De West-Vlamingen kwamen na 500m pas als vijfde door. Halfweg was de achterstand op de eerste drie (Tsjechië, Duitsland en Italië) meer dan vier seconden. Op 500m van het einde vielen ze zelfs terug tot de zesde plaats. In de slotmeters gingen de Belgen zo fel te keer dat ze de Bulgaren en de Hongaren nog net voorbijsnelden.

Willaumez haalt finale

Skiffeuse Rachel Willaumez haalde voor de tweede opeenvolgende keer de A-finale op het EK voor junioren. De Brusselse toproeister wou beter doen dan de vierde plaats van vorig jaar. Willaumez lag enige tijd op een medailleplaats. Ze kwam na 500m als tweede door. Halfweg gleed Willaumez weg naar de vierde plaats. Op 500m zat enkel het brons er nog in, want zowel de Nederlandse Florijn als de Duitse Bohn lagen al meer dan drie seconden voor op onze landgenote. De Française Bailleul telde echter maar anderhalve seconde voorsprong. Rachel probeerde die achterstand nog weg te roeien, maar die inspanningen braken haar zo zuur op dat ze nog meer dan vier seconden op Bailleul verloor.

De ongestuurde meisjes vier tot slot viel ook net naast het podium. Axelle Boels, Ilse Vandenhouweele, Claire Henin en Valerie Foqué lagen bij aanvang op de vierde plaats. Halfweg leek voor de Belgen een medaille nog perfect haalbaar, want hun achterstand op de kwartetten van Polen en Roemenië bedroeg iets meer dan drie seconden. In de tweede wedstrijdhelft moesten de Belgen echter de rol lossen. Ze sloegen wel nog een ultieme aanval van de Hongaren af en rondden zo hun EK af op de vierde plaats. Duitsland won met net geen tien seconden voorsprong.