Onderzoek naar schandaal bij De Voorzorg, topmannen opgepakt: wat kregen ze in ruil voor verkoop van vakantiecentra en jeugdherberg?

Tony Coonen (54), topman van De Voorzorg Limburg. © rr 

Hasselt -

Hasselaar Tony Coonen (54) is dinsdag opgepakt bij een onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken. De onderzoeksrechter beslist woensdag of de topman van De Voorzorg Limburg naar de gevangenis moet.

Nancy Vandebroek

Als federaal secretaris en voorzitter van De Voorzorg Limburg is Tony Coonen al ruim tien jaar de absolute topman van de socialistische mutualiteit in deze provincie. Ook drie andere bestuurders van het socialistische ziekenfonds zouden voor verhoor zijn meegenomen. Het zou onder anderen gaan om de communicatiedirecteur en boekhouder Dirk M. (52) uit Hasselt.

Het hele onderzoek zou draaien rond panden die De Voorzorg Limburg de voorbije jaren aan projectontwikkelaars heeft verkocht. Het gaat onder meer om het vakantiecentrum Petit Rouge op de zeedijk van Blankenberge dat momenteel wordt gesloopt, het vakantiecentrum Relaxhoris in de Ardennen en de jeugdherberg Begeinhof in Tongeren.

Tot grote consternatie van menig concurrent haalde het Hasseltse vastgoedmakelaarskantoor Immo Top Invest daarbij de belangrijkste ‘deals’ binnen.

Het hele onderzoek zou draaien rond panden die De Voorzorg Limburg de voorbije jaren aan projectontwikkelaars heeft verkocht. Het gaat onder meer om vakantiecentrum Petit Rouge op de zeedijk van Blankenberge. ©  Geert Van de Velde

Ook de oprichter en bedrijfsleider van dat vastgoedkantoor, Hasselaar Daan M. (39), werd voor verhoor opgepakt. De speurders hebben aanwijzingen dat Coonen en andere leden van de raad van bestuur van De Voorzorg bepaalde gunsten hebben gekregen bij de verkoop van die panden. De betrokkenen zijn van hun vrijheid beroofd maar zouden pas vandaag worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die zal beslissen of zij al dan niet naar de gevangenis moeten.

Alle arrestaties zijn het gevolg van een vooronderzoek dat de federale gerechtelijke politie al enkele maanden voert. Dat leidde dinsdagochtend tot tien huiszoekingen in de regio Hasselt, onder andere in de kantoren van De Voorzorg en op de privéadressen van de verdachten. Speurders zouden daarbij onder meer grote sommen geld in beslag hebben genomen.

Ook jeugdherberg Begeinhof in Tongeren zou tot de verkochte panden behoren. ©  Tom Palmaers

Tien huiszoekingen

“Het onderzoek zit nog in een opstartfase”, liet het parket gisteren in een korte mededeling weten. “De draaischijf in dit onderzoek is een 54-jarige Hasselaar die actief is in meerdere verenigingen en bedrijven. Andere verdachten situeren zich in de bouwsector.” Voorts onthield het parket zich van enig commentaar.

Katrien De Weirdt, woordvoerder van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, liet weten dat het onderzoek zich beperkt tot De Voorzorg Limburg. “Op dit moment is de dienstverlening naar onze leden in Limburg de hoogste prioriteit. We hopen in het belang van de betrokken entiteiten, hun medewerkers en de betrokken collega’s dat er snel duidelijkheid is in het onderzoek.”

© rr

In het onderzoek naar witwassen en corruptie bij De Voorzorg werden zeker drie Hasselaren opgepakt.

Tony Coonen (54) uit Hasselt

Als federaal secretaris staat Hasselaar Tony Coonen al vele jaren aan het hoofd van De Voorzorg Limburg. Hij is ook bestuurder bij een rist nevenorganisaties van het socialistische ziekenfonds. De voorbije zeven jaar was Coonen ook voorzitter van het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma. Na zijn masterdiploma’s economie en boekhouding doorliep hij sinds 1990 haast alle niveaus bij De Voorzorg. Bij het grote publiek raakte hij vooral bekend als partner van SP.A-boegbeeld Hilde Claes, met wie hij ruim tien jaar een relatie had, en van zijn verkiezingsdeelname op 26 mei 2019. Coonen duwde toen de Limburgse SP.A-lijst voor de Kamer. Nadat Limburgs boegbeeld Peter Vanvelthoven de politiek vaarwel had gezegd, vormde Coonen met Limburgs SP.A-voorzitter Alain Yzermans en vakbondstopman Pierre Vrancken achter de schermen een hecht team om de socialistische partij in Limburg te vernieuwen.

Dirk M. (52) uit Hasselt

Als boekhouder en schatbewaarder bekleedt Hasselaar Dirk M. al twee decennia een belangrijke functie bij De Voorzorg Limburg. Van op die stoel heeft hij ook een stevige hand in onder andere de opticiens en hoorcentra van de mutualiteit, de poliklinieken, de medicotheek en de vzw Vakanties De Voorzorg.

Daan M. (39) uit Hasselt

Op het hoogtepunt van de wereldwijde economische crisis in 2008 richtte de jonge Hasselaar Daan M. in een rijhuis in Runkst Immo Top Invest op. In 13 jaar bouwden hij en zijn partner het uit tot een van de grootste vastgoedkantoren van Limburg. Vandaag zet Immo Top Invest vooral in op projectontwikkeling. “We realiseren 99 procent van onze omzet in nieuwbouwprojecten, terwijl we nog altijd vooral bekend zijn als makelaarskantoor”, zei M. onlangs nog.

Om de groei te bolwerken, verhuist Immo Top Invest dit najaar van de Guldensporenlaan aan de Hasseltse Groene Boulevard naar een gloednieuw hoofdkantoor in de Guffenslaan met naast 1.000 m2 aan kantoren ook acht luxeappartementen van telkens 200 m2 en een garage voor 55 voertuigen: een investering van 7 miljoen euro. Bij Immo Top Invest werken zowat 30 mensen.

Daan M. stapte in de zomer van 2019 in het huwelijksbootje met zijn zakenpartner tijdens een driedaags huwelijksfeest in een kasteel bij het Comomeer.

()