Marsrover Perseverance heeft dezelfde processor als een iMac uit 1998

Op technologisch vlak is de Marsrover Perseverance het neusje van de zalm. Al bestaat de verkenner niet uitsluitend uit hypermoderne onderdelen. Volgens de technologiewebsite The Verge zit er een processor in de Marsrover die ook gebruikt werd bij de iMac Bondi blue uit 1998.

Perseverance vertoeft ondertussen al twee weken op de rode planeet. De rover moet ruimtestalen klaarleggen voor toekomstige missies en verdere verkenningen uitvoeren. De technologie aan boord van Perseverance kan u beschrijven als futuristisch. Sommige technologische snufjes die zijn meegegaan naar Mars zullen in de nabije toekomst naar alle waarschijnlijkheid beschikbaar zijn voor het grote publiek, zoals de Doppler lidar.

Een oude bekende

Tussen al die technologische snufjes zit er ook een oude bekende: een processor, de PowerPC 750, die gebruikt werd bij de originele Imac Bondi Blue uit 1998. Vraag is waarom NASA voor een processor heeft gekozen die stamt uit de jaren 90 terwijl er vandaag veel krachtigere alternatieven op de markt zijn.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist zijn procesoren waarin te geavanceerde chips zitten een nadeel voor missies naar Mars. Dat komt vooral omdat de atmosfeer van Mars veel minder bescherming biedt tegen schadelijke straling en geladen deeltjes dan de atmosfeer van de aarde. De stralingen op Mars kunnen de gevoelige elektronica van een moderne processor ernstig beschadigen. ‘Hoe complexer de chip, hoe meer er mis kan gaan’, klinkt het.

Prijskaartje van 200.000 dollar

Indien er iets fout loopt is het zeer moeilijk om op een afstand van zo’n 200 miljoen kilometer in te grijpen. Laat staan dat de NASA een kapotte processor op Mars kan vervangen. Vanwege die omstandigheden heeft Perseverance eigenlijk twee computermodules aan boord: één is een backup voor het geval er iets misgaat.

Om het systeem nog duurzamer te maken, is de PowerPC 750-chip in Perseverance een beetje anders dan die in de oude iMacs. Het is technisch gezien een RAD750-chip, een speciale variant die bestand is tegen straling en meer dan 200.000 dollar kost. Die processor wordt ook gebruikt bij andere ruimtevaartuigen, zoals de Lunar Reconnaissance Orbiter.

(mah)

Meer