Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitie

Brussels parket onderzoekt mogelijk politiegeweld in restaurant

Brussels parket onderzoekt mogelijk politiegeweld in restaurant
Beeld Marc Baert

Het parket van Brussel is een onderzoek gestart naar een geval van mogelijk politiegeweld in een restaurant in Sint-Gillis. Tijdens een controle op de coronamaatregelen zou een agent een kniestoot hebben uitgedeeld aan de eigenaar, schrijft Bruzz. 

Het voorval vond plaats tijdens een politiecontrole in restaurant Le Prince in Sint-Gillis, in juli vorig jaar. Terwijl een van de eigenaars van het restaurant de nodige documenten ging halen om te bewijzen dat hij in orde was met de coronamaatregelen, stelde de politie vast dat een van zijn werknemers geen verblijfsrecht meer had. De werknemer werd daarop in de boeien geslagen. Toen de eigenaar dat begon te filmen, liep de situatie uit de hand en volgde er wat duw- en trekwerk. Vervolgens gaf een van de agenten de eigenaar een kniestoot. 

“Ze zijn met hun matrak beginnen te slaan. Ze hebben mijn zus en mijn vader geduwd. En daarna hebben ze me een kniestoot in de buik gegeven omdat ik wilde voorkomen dat de politie mijn vrouwelijke personeelsleden zou slaan”, vertelt de eigenaar vanavond in een reportage van Pano over politiegeweld. De hele schermutseling werd gefilmd door de bewakingscamera’s van het restaurant. 

De eigenaar van het restaurant werd administratief aangehouden en diende later klacht in tegen de politie, waarna het Brusselse parket een onderzoek opende. Binnen de politiezone Zuid loopt ook nog een intern onderzoek. Korpschef Jurgen De Landsheer reageerde in Le Soir op het voorval en stelt dat er geen sprake is van disproportioneel geweld, enkel van “tactische fouten”.