© atv

Provincie Antwerpen wil meer onderzoek naar uitstoot Umicore

Hoboken -

Drie Vlaamse instellingen hebben eind februari gevraagd aan het provinciebestuur om de milieuvergunning van Umicore met enkele voorwaarden te verstrengen. Het bestuur start een procedure om dat te doen.

De Vlaamse Milieumaatschappij, het Vlaamse Departement Omgeving en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben in een gemeenschappelijk advies gevraagd aan de provincie om de milieuvergunning van Umicore strenger te maken.

Ze vroegen meer onderzoek te doen naar bepaalde uitstoten, vast te leggen hoe de windbarometer werkt en een logboek bij te houden van wanneer bepaalde logistieke activiteiten stilliggen.

Het provinciebestuur laat verstaan dat het al een procedure start met de intentie om die aanpassingen in de vergunning op te nemen.

“De procedure bestaat uit een openbaar onderzoek en een adviesronde, inclusief het advies van de provinciale Omgevingsvergunningscommissie. Dan zal concreet worden op welke wijze de voorwaarden bijgesteld worden. De procedure zal maximaal 120 dagen duren”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Omgevingsvergunningen. Een openbaar onderzoek houdt in dat iedereen een bezwaarschrift kan indienen.

De Vlaamse instanties vragen die aanpassingen door te voeren, omdat bij een eerste bloedafname in 2020 aan het licht kwam dat kinderen van de omliggende wijken hogere lood-in-bloedwaarden hadden. Tot dan waren die sinds 1998, de start van de halfjaarlijkse bloedafnames, systematisch gedaald. Bij de tweede bloedafname in 2020 daalden de waarden weer. De ambitie, ook die van Umicore, is om die waarden zo laag mogelijk te krijgen.

anro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Video