Copyright 2019, Tomasz Zajda, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Dieven stelen je auto zonder sleutel: "Bewaar je autosleutel in een metalen doosje"

Politiezone Noord, de politie van Kapellen en Stabroek, waarschuwt voor dieven die je auto stelen zonder dat ze jouw autosleutel hebben. De afgelopen dagen zijn al 3 'keyless cars' gestolen in de regio. Het gaat telkens om wagens van het merk BMW, maar een verklaring hiervoor is er niet. Tom De Gent van politiezone Noord geeft enkele tips om te voorkomen dat dieven met je auto aan de haal gaan: "Leg je sleutel zo ver mogelijk van je auto weg en bewaar hem bij voorkeur ook in een metalen of loden doosje."

De afgelopen dagen heeft de politie van Kapellen en Stabroek, politiezone Noord, 3 autodiefstallen vastgesteld waar geen braaksporen op de auto te zien zijn. Het gaat telkens om 'keyless cars', auto's waar je al in raakt wanneer de sleutel zich in de buurt van de auto bevindt. 

Tom De Gent van politiezone Noord legt het probleem uit: "Bij de nieuwste wagens heb je geen slot meer waar je de sleutel moet insteken om hem te ontgrendelen. Met een signaal dat de sleutel uitstuurt, gaat de auto al open wanneer sleutel en wagen zich  in een bepaalde straal van elkaar bevinden. Zo kan het dus zijn dat je auto ontgrendeld is terwijl jouw sleutel binnen op de keukentafel ligt."

Het kan zijn dat je auto ontgrendeld is terwijl je sleutel op de keukentafel ligt

Tom De Gent, politiezone Noord

De Gent geeft enkele tips om diefstal van je wagen te vermijden: "Eerst en vooral raden wij aan om de wagen binnen te zetten wanneer je over een garage beschikt. Als dat niet kan, is het aangewezen om je sleutel zo ver mogelijk van de straatkant te leggen. Zo vergroot je de afstand tussen sleutel en auto. En dan is de kans al kleiner dat iemand zomaar in je auto raakt. Een andere tip is om je sleutel in een metalen of loden doosje te steken. Die materialen houden het signaal tegen waardoor je auto vergrendeld blijft."

De gestolen wagens in politiezone Noord zijn allemaal van het merk BMW. Een verklaring waarom het steeds om hetzelfde merk gaat, is er voorlopig niet.

Meer weten over de modus operandi van autodieven die "keyless cars" stelen? Het programma "Factcheckers" op Eén zocht het twee jaar geleden uit. Hun conclusies kan je hier lezen en bekijken.

Meest gelezen