©  AFP

Tennisbond ATP gaat spelers en toernooien financieel steunen, geld komt van… de top twaalf

Bron: BELGA

Tennisbond ATP komt met een pakket maatregelen om spelers en toernooien te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Zo gaat tot het grandslamtoernooi van Wimbledon het prijzengeld bij veel ATP-toernooien omhoog. Die verhoging is mogelijk door een herverdeling van de zogenoemde ATP-bonuspool, een bedrag dat normaal gesproken naar de beste twaalf spelers van de wereld gaat.

De herverdeling van het geld is mogelijk gemaakt door de ATP Player Council, een soort spelersvakbond, met onder anderen de Zwitser Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal als vertegenwoordigers.

“Tussen de Australian Open (die op 21 februari eindigde) en Wimbledon (28 juni-11 juli) wordt het minimumniveau van het prijzengeld voor ATP 250 en ATP 500 toernooien opgetrokken van 50 procent (van het niveau pre-COVID-19) naar respectievelijk 80 en 60 procent”, meldt de ATP in een persbericht.

“De inkomsten van onze toernooien zijn nog steeds lager door beperkingen op de kaartverkoop. Een substantiële verbetering op dit vlak lijkt halverwege het jaar onwaarschijnlijk”, zegt Andrea Gaudenzi, voorzitter van ATP. “Onze focus is om ervoor te zorgen dat de ATP zoveel mogelijk spelers blijft ondersteunen en ik wil de topspelers en de Player Council bedanken voor hun steun.”

Verder blijven de klassementen langer bevroren, tot en met de week van 9 augustus. Daarbij blijven resultaten behaald op toernooien tussen 4 maart en 5 augustus 2019 - toernooien die in 2020 niet plaatsvonden vanwege de coronacrisis - geldig voor 50 procent. Een speler kan dus ofwel 50 procent van zijn resultaat op het toernooi van Madrid 2019 ofwel 100 procent van zijn resultaat van Madrid 2021 in rekening brengen.

Tot slot kunnen spelers die vier opeenvolgende weken geen toernooien kunnen spelen, beroep doen op een ‘COVID-19 beschermd klassement’. Deze maatregel geeft spelers meer flexibiliteit bij het opstellen van hun speelschema’s. Dit ‘COVID-19 beschermd klassement’ kan gebruikt worden in vier toernooien, met uitzondering van de grandslamtoernooien en/of de Olympische Spelen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer