Direct naar artikelinhoud
NieuwsFilm

Sacha Baron Cohen trekt stekker uit ‘Borat’: ‘Hem spelen is té gevaarlijk’

Sacha Baron Cohen.Beeld AFP

De Britse komiek Sacha Baron Cohen (49) zal nooit meer in de huid kruipen van zijn meest iconische personage: Borat. Hoewel hij tijdens de Golden Globes nog in de prijzen viel voor ‘Borat Subsequent Moviefilm’ heeft hij besloten dat de rol simpelweg te gevaarlijk is geworden om te vertolken. ‘Ik stond op de set in een kogelvrije vest.’

Video wordt geladen...

Sacha Baron Cohen won eerder deze week de Golden Globe voor ‘Beste Acteur in een Musical of Comedy’, en gaf meteen aan dat het de laatste keer was dat hij in de huid van Borat is gekropen. “Dat grijze pak van Borat heb ik aan de haak gehangen”, zei hij in een interview tijdens de uitzending. “Ik ga het nooit meer bovenhalen.”

“Mijn laatste film was het gevaarlijkste project waar ik ooit aan gewerkt heb”, legt hij uit. In de film, die verscheen vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zien we hoe hij als Borat enkele nietsvermoedende Amerikanen hun racistische vooroordelen doet spuien. “Ik wilde de Amerikanen tonen wat er zou gebeuren als we opnieuw voor Trump zouden stemmen. Nog eens vier jaar met hem aan de macht konden we niet aan. Racisten lieten hun haatdragende ideeën de vrije loop, ze hadden door Trump het idee gekregen dat het opnieuw oké was om racist te zijn, homo’s en vrouwen te haten en antisemitisme te promoten... Onze democratie was in gevaar, en dat wilde ik de wereld laten zien.”

‘Erg riskant’

“Sommige situaties waren erg riskant”, bekent Baron Cohen. “Daarom wil ik alle medewerkers op de set bedanken, want ze hebben hun leven geriskeerd om deze film te maken. We stonden vaak opnames te maken in een kogelvrije vest. Het was het waard, maar vanaf nu is het echt afgelopen met Borat. Ik wil mezelf en mijn co-acteurs niet meer in zo’n situaties plaatsen.”

Sacha Baron Cohen en zijn echtgenote Isla Fisher tijdens de virtuele Golden Globes.Beeld via Reuters